Fotograf: Wikimedia Commons

Nu går det israeliska vågkraftsföretaget till Stockholmsbörsen

Första dag för handel beräknas till den 18 juli. 

Det israeliska vågkraftsföretaget Eco Wave Powers emission inför planerad listning på Nasdaq First North Stockholm tecknades till 81 procent och bolaget tillförs cirka 122 miljoner kronor.

Det framgår av ett pressmeddelande.

”Likviden tillför tillräckligt rörelsekapital för att bedriva Eco Wave Powers verksamhet i enlighet med dess affärsplan längre än 12 månader”, heter det.

Likviden kommer företrädesvis att användas till att bygga Eco Waves första kommersiella vågfarm. Utöver det kommer likviden också att användas till att expandera bolagets projektpipeline, att föra fler projekt till färdigbyggnadsfas och för att förstärka försäljning och marknadsföring.

Fjärde AP-fonden och Skandia Fonder blir två av bolagets större aktieägare.

Första dag för handel beräknas till den 18 juli 2019, förutsatt godkännande från Nasdaq First North Stockholm. Det är i linje med bolagets tidigare presenterade tidsplan.

Eco Wave Powers vd Inna Braverman har i en tv-intervju med Nyhetsbyrån Direkt sagt att bolaget ska lyckas i den hittills svåra vågenergisektorn tack vare lärdomar från tidigare konkurrenters misstag, inte minst kring vågkraft baserad till havs. Genom att större delen av respektive anläggning istället landbaseras vid kusten begränsas kostnaderna, sade hon.

Enligt Inna Braverman kan vågkraft generera el på ett kostnadseffektivt sätt, samtidigt som bolagets teknologi är relativt ung och kan effektiviseras för att hantera konkurrensen från solel vars kostnader har sjunkit kraftigt på senare år. Vidare framhöll hon att vågkraft kan generera el oftare än sol- och vindkraft.

Naventus Corporate Finance var finansiell rådgivare i samband med erbjudandet. Avanza och Nordnet har agerat selling agents. Aktieinvest FK var emissionsinstitut.

Veckans Affärer gjorde nyligen en intervju med Inna Braverman.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.