Fotograf: Pexels

Poker: AI:n slog flera mänskliga spelare samtidigt

Och programmet kan bluffa. 

AI har gjort det igen. Slagit mänskliga motspelare i spel som poker. Kanske inte en helt ny underrättelse, men uspen här är att AI-roboten har spelat mot flera spelare, samtidigt. Detta rapporterar Sveriges Radio

Logiken kring spel fascinerar forskare, framförallt inom AI. Hur kommer det sig?

Enligt dataprofessorn Stefan Carlsson från KTH, så handlar det om spelens närhet till verkligheten. Ämnen som politik kan likställas vid spelen i den bemärkelsen att man fattar ett beslut, observerar konsekvenserna, för att sedan förbättra besluten. 

Läs även: Ny studie: Stockholm lika varmt som Budapest 2050

Programmet, som kallas för Pluribus har vunnit flera gånger om, i spelet heter No-Limit Texas Hold'em. Ett spel som är komplext nog med en motspelare. Pluribus lyckades slå fem motspelare samtidigt. 

Inom poker så är en väsentlig del av spelet informationsasymmetrin som uppstår mellan spelare. Något som ger upphov till att man kan "bluffa". Men hur kan en AI lära sig att bluffa?

Enligt AI-forskarnas slutsatser så är det genom att spela mot sig själv. Först då kan program som Pluribus lära sig sannolikheter för olika pokerdrag. 

Pluribus är dock inte endast ettor och nollor verkar det som, rent beteendemässigt. När programmet spelade mot mänskliga motspelare uppstod stunder där Pluribus enligt traditioner inte spelade "strategiskt". 

Läs även: Framstående forskare: Så kan AI rädda klimatet

Även om tankarna för en mot ett robotlikt AI-samhälle, när rogram som Pluribus lyckas tänka utanför ramarna så menar Stefan Carlsson att man inte ska dra på för stora växlar. 

Han menar att detta inte får några större konsekvenser på andra områden än poker och  tar upp ekonomin som ett exempel. Det ekonomiska landskapet tillåter inte den konsekvensbearbetning som poker gör. Det blir helt enkelt en rejäl begränsning när spel som poker, med fasta regler tas till verkligheten. 

Läs även: Professorn: ”Kostymen förmedlar en auktoritet som överlever vilka ovärdiga beteenden som helst”


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST