Hexagon är förmiddagens förlorare på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen inleder nedåt. Hexagon vinstvarnar.

Stockholmsbörsen inleder fredagen svagt nedåt. Mätteknikbolaget Hexagon meddelade att utvecklingen i Kina har i juni varit mycket svagare än väntat och att bolaget har infört ett omstruktureringsprogram. Kring 9.15-tiden var OMXS30 ned 1,35 procent till nivån 1629.

De amerikanska börserna var föregående dag stängda på grund av nationaldagsfirande. Det amerikanska S&P 500-indexet slog i onsdags nytt all-time-high och det muntra humöret har smittat av sig på Stockholmsbörsen, som stigit 6 handelsdagar i rad.

Hexagon meddelade en svagare utveckling än förväntat i Kina för juni månad. Hexagon aktien handlas ner 13 procent. 

"Den huvudsakliga orsaken till inbromsningen är ökad geopolitisk osäkerhet rörande världshandeln, speciellt inom elektroniksegmentet inom divisionen Manufacturing Intelligence i Kina. Efterfrågan inom de övriga marknaderna och divisionerna har dock varit i linje med vad som tidigare kommunicerats", skrev bolaget i ett pressmeddelande. Bolaget meddelade även att det har infört ett omstruktureringsprogram för att säkerställa att bolaget når sina finansiella mål år 2021.

Bolaget tar en engångskostnad om 44 miljoner euro under det andra kvartalet för att reducera antalet medarbetare globalt med cirka 700 personer, vilket förväntas att resultera i årliga besparingar om 51 miljoner euro i slutet av 2020.

Läs även: Hexagon vinstvarnar – 700 får gå

Fastighetsbolaget Diös rapporterade resultat för det andra kvartalet. Såväl hyresintäkterna som driftöverskott och förvaltningsresultat förbättrades i kvartalet jämfört med motsvarande kvartal för ett år sedan.

Fabege redovisade ett förvaltningsresultat på 375 miljoner kronor för det andra kvartalet. Det är en ökning på omkring 25 procent.

DNB Markets sänker sin rekommendation för JM till sälj från behåll. Riktkursen höjs till 200 från 190 kronor. Analyshuset sänkte även riktkursen för bostadsbolaget Skanska till 140 från 155 kronor och rekommendationen sälj upprepas.

SEB Equities höjer sin rekommendation för Hoist till köp från behåll. Riktkursen höjs till 53 från 43 kronor.

Ferroamp har beslutat att rikta en nyemission till Första AP-fonden på totalt 817.670 aktier till ett pris om 28:44 kronor per aktie. Bolaget kommer därmed att tillföras cirka 23,2 miljoner kronor före emissionskostnader. Ferroamp aktien är dagens vinnare, handlas upp 13 procent. 

Klockan 14.30 väntas amerikanska jobbsiffror redovisas.

Läs även: Nordic Capital säljer Ellos Group


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST