Fotograf: Pexels

Experterna: Vegoburgaren är inte så hälsosam som du tror

Överkonsumtion kan bli farligt, menar dietister. 

Superhajpade Beyond Meat har kommit långt i den heta kampen om den godaste vegoburgaren. I en säljkampanj säger bolaget: "en mer hälsosam planet och en mer hälsosam livsstil". 

Men nu verkar experterna ifrågasätta det senare påståendet. Det rapporterar tidningen CNBC

Flexiterianerna fortsätter att öka globalt, och även i USA. Marknadsundersökningsgruppen Mintel visade nyligen att nästan 60 procent av amerikanska konsumenter har uttryckt ett intresse i att minska sin köttkonsumtion. En hög siffra från ett land vars bravurrätter oftast består av köttkomponenter.

Läs även: McDonald's och Arla hållbarhetssatsar  – på nordisk halloumiburgare

Forskare har kunnat se att hög konsumtion av rött kött kan kopplas till hjärt och kärlsjukdomar samt cancer. På Beyond Meats hemsida står det att animalisk kost som kött leder till en 16-procentig ökad risk för cancer samt en 21-procentig ökad risk för hjärt och kärlsjukdom. 

Ur det teoretiska perspektivet är ett vego-alternativ med andra ord mer hälsosamt.  

Nu menar dock amerikanska dietister att trenden kanske inte är så bra som den sägs vara. Alissa Rumsey, ägare av Alissa RUmsey Nuitrition & Wellness och dietist tror att det finns många fördelar med en växtbaserad proteinkälla, men är inte helt såld på de nya köttsubstituten. 

"De är inte nödvändigtvis mer hälsosamma än vanliga köttburgare", menar Rumsey.

"De är helt okej att äta dem, men det finns inget behov av att ersätta din nötköttburgare om du inte gillar vego-alternativet." 

Rumsey menar att det finns stora mängder salt och mättade fetter i den heta vegoburgaren, ungefär samma mängd som i köttburgare. 

Läs även: Oatlys specialist: Företag kan vara hållbara genom att ge folk ett alternativ

Hon menar att den relativt föga skillnaden mellan de näringsämnen som finns i kött respektive växtbaserade alternativ och hajpen kring de gröna burgarnas fördelar kan leda till en överkonsumtion av dessa, vilket kan få hälsorisker. 

Catherine Perez, dietist inom växtbaserad kost menar att vegoburgare som Beyond Meat fortfarande bör ses som ett snabbmatsalternativ och att människor bör sträva mot att laga egna vegobiffar hemma. 

De trendiga vegoburgarna, där Beyond Meat och The Impossible Burger är störst på den amerikanska marknaden använder bearbetat innehåll i deras burgare, något som dietisterna menar är dåligt. 

Vad ska man då äta? 

Dietisterna menar att man borde äta mer naturlig mat, så kallad "whole foods", och undvika mat som är bearbetad. Mat i sin renaste form helt enkelt. 

Läs även: Klimatkämpar möts: ”Hopp är något du måste manifestera för världen”


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST