Fotograf: Unsplash

Ta inte semester än – rapportfloden är här

Här får du en snabbkoll på börsveckan och viktiga hållpunkter inför nästa. Närmast i blickfånget ligger rapportfloden, med fokus på SEB och JM på fredagen.  

Börsen vände upp i början av veckan till följd av det internationella börsrallyt efter G20-mötet. Helgens G20-möte i Osaka gav tecken på lättnad i handelskonflikten mellan USA och Kina. På fredagen tyngdes dock börsen av verkstadssektorn. 

Forskningsbolaget Oasmia Pharmaceutical, som hade det tufft veckan innan, klättrade rejält efter nyheten om att företaget har löst utestående mellanhavanden med dess största ägare Arwidsro.  Bolaget räknar med att överenskommelsen har en positiv resultateffekt om 20 miljoner kronor.   

 

Femdagarsutveckling för  Oasmia Pharmaceutical aktie 

Assistansbolaget Livihop och teknikbolaget Gapwave tillhörde vinnarna på First North. Livihops aktie rusade över 70 procent efter nyheten om ett nytt förvärv. Gapwave rusade tvåsiffrigt efter att företaget har ingått ett licensavtal med Veoneer. Avtalet förväntas ge Gapwaves betydande långsiktiga intäkter utöver en licensavgift", skriver bolaget i ett pressmeddelande. 

Läs även: "Därför rusar teknikbolaget 25% på börsen idag" 

SAS fick en injektion av nyheten om att antalet passagerare i juni var det högsta någonsin för en enskild månad, enligt ett pressmeddelande.  

Läs även: Siffrorna flyger högt hos SAS - antal passagerare på rekordnivå 

Bland förlorarna fanns bland annat mätteknikbolaget Hexagon, vars vinstvarning på fredagen fick aktien att rasa tvåsiffrigt och lägga sordin på verkstadsmarknaden. 

Även Eolus Vind tillhörde förlorarna. Företagets Sundsvallsprojekt, Kråktorpet och Nylandsbergen, har drabbats av vissa förseningar då utförda entreprenadarbeten inte har uppfyllt ställda funktionskravenligt delårsrapporten.  

Veckans Affärers E-prizevinnareFerroamp, fick sig ett uppsving av beslutet att första AP-fonden deltar i nyemission, som  ska ge riktat fokus på fortsatt tillväxt, marknadsexpansionen och produktutveckling.

Läs även:  Finalisterna till årets E-prize klara - här är smartaste energiinnovationerna just nu

Företagsaffärerna fortsätter. På fredagen meddelade  Nordic Capital att det  de har tecknat avtal om att sälja Ellos Group till den belgiska modekoncernen FNG för cirka 2,4 miljarder kronor, men kvarstår som en betydande minoritetsägare. Försäljningen ska stödja Ellos Groups fortsatta europeiska expansion och tillväxt. 

Läs även: Tunga corpprofilen: ”Allt visar att det är en enorm aktivitet på marknaden”

Riksbanksdirektionen lämnade som väntad reporäntan på -0,25 procent i torsdags, Även räntebanan förblir oförändrad och indikerar att räntan höjs vid årsskiftet. Den svenska kronan stärktes med drygt 4 procent mot både dollar och euron till följd av beskedet och börsen reagerade positivt.  

Läs även: Riksbanken lämnar reporäntan orörd 

Fokus inför nästa vecka ligger på rapportfloden, då bland annat SEB och JM släpper sina delårsrapporter.  Handelssamtalen fortsätter, vilket kan också påverka humöret på börsen nästa vecka, enligt Martin Guri, chefsstrateg på Kepler Cheuvrex. 

Veckans vinnare:

1. Oasmia Pharmaceutical + 74 %

2. Liv ihop + 62 % 

3. Nexstim Oyj + 59 % 

4. Gapwaves B + 52 % 

5. Svenska Aerogel Holding + 47 %

Veckans förlorare:

1. Prime Living - 52 %

2. ProstaLund - 19 %

3. Annexin Pharmaceuticals  -19 %  

4. NetJobs Group - 18 %

5. Minesto - 16 %

 

 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST