Fotograf: Montage VA.se, Unsplash

10 heta innovationer som förändrar 2019

Sociala robotar, medicinering mot ostrukturerade proteiner och onlinemöten som känns fysiska. Det är några innovationer som väntas förändra världen - nu och i framtiden.

Hur kommer dagens teknologi att forma morgondagens värld? 

En ny rapport från World Economic Forum föreslår tio innovationer som kommer att vara avgörande för framtidens globala ekonomiska och sociala ordning.

"Teknologi kommer att spela en kritisk roll i att hitta lösningar till världens många utmaningar, från inkomstklyftor till klimatförändringar", säger Jeremy Jurgens på World Economic Forum.

För att kvala in på listan måste teknikerna göra mer än bara utlova framtida vinningar. Teknologierna ska kunna ändra på nuvarande problem eller situationer, vara attraktiva för investerare och forskare och förväntas växa inom de fem kommande åren.

1. Stärkt bioplast

Mindre än 15 procent av all världens plast återvinns. Istället förbränns den, lämnas att skräpa i naturen eller hamnar på soptippen. Biologiskt nedbrytbar plast erbjuder en lösning på problemet men är inte lika stark som annat, mer konventionellt matieral. Att cellulosa eller lignin från växtspill numera kan användas för att förstärka biologiskt nedbrytbar plast kommer därför att revolutionera världen. 

2. Sociala robotar

Dagens robotar kan känna igen röster, ansikten och känslor, tolka språkmönster och gester och till och med söka ögonkontakt. Droider integreras allt mer som en del av våra vardagsliv i form av vänner eller assistenter, och används för att ta hand om äldre, utbilda barn eller administration.

3. Metalinser

Nu har fysiker utvecklat så kallade metalinser - mindre, lättare alternativ till glaslinser. De tunna, platta linserna ska ersätta bulkiga glaslinser och användas till små sensorer, medicinska verktyg, mobiler och datorer.

4. Medicinera ostrukturerade proteiner

"Intrinsically disordered proteins" eller "ostrukturerade proteiner" är proteiner som kan orsaka cancer och andra sjukdomar. Till skillnad från vanliga protiener saknar de en sammanhållande struktur, vilket gör sjukdomarna de orsakar svårbehandlade. Nu har forskare uppfunnit ett sätt att hindra proteiner från att vara ostrukturerade tillräckligt länge för att medicinerna ska hinna få effekt. 

5. Smartare gödsel

En ny, förbättrad typ av gödsel kan släppa ifrån sig viktiga näringsämnen och innehåller kväve från miljövänliga källor.

6. Kollaborativ telenärvaro

Tänk dig en videokonferens där det inte bara känns som att du är i samma rum som de andra deltagarna, men du också kan skaka hand med dem. En blandning av Augmented Reality (AR) och Virtual Reality (VR), 5G-nätverk och avancerade sensorer kommer innebära att folk kan mötas trots att de inte vistas i samma rum. 

7. Sökning och packetering av mat

Ungefär 600 miljoner människor varje år äter mat som är förorenad - därför är det nödvändigt att kunna lokalisera utbrott direkt. Idag tar det minuter för blockchainteknologi att spåra ämnen och kontrollera stegen i matprocessen. Sensorer i förpackningarna kan känna av om maten håller på att bli för gammal, vilket förebygger att man slängs bara för att utgångsdatumet har passerat.

8. Säkrare kärnkraftverk

Nya bränslen som inte är lika lätta att överhetta håller på att tas fram till kärnreaktorer. Bränslena bildar inte heller explosiv vätgas, till skillnad från de bränslen som används idag. De nya bränslen skulle kunna ersätta de gamla med väldigt lite modifikation till kärnreaktorerna.

9. Lagra DNA-data

Våra datalagringssystem kräver mycket energi och kan inte riktigt hålla uppe tempot med de enorma mängder data som produceras. Nu använder banbrytande forskning istället för att lagra data. Forskare uppskattar att data från ett helt år skulle kunna lagras i en DNA-kub som bara är en kvadratmeter stor. 

10. Lagra förnybar energi

Att lagra energi från förnybara källor är fortfarande en stor utmaning. Framsteg inom energilagring innebär att litiumbatterier kommer kunna lagra upp till åtta timmars energi.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST