Amerikanske Dr Doom: ”Det här är en läskig tid för den globala ekonomin”

Spända handelssamtal och låga räntenivåer styr världen mot recession. Det menar amerikanske ekonomen Nouriel Roubini – också känd som Dr Doom.

Handelskriget mellan USA och Kina tillsammans med den plötsliga rusningen i oljepriser som orsakats av spända geopolitiska relationer skulle kunna orsaka recession redan nästa år.

Det menar den amerikanske ekonomen Nouriel Roubini, som är känd för att vara något av en domedagsprofet, skriver Bloomberg.

"Det här är en läskig tid för den globala ekonomin", säger Nouriel Roubini

Börsen signalerar att centralbankerna stöttar den amerikanska ekonomin medan samtalen mellan USA och Kina fortgår.

Enligt Nouriel Roubini ligger dock problematiken i att lagstiftare och ledare för centralbankerna inte har medel att agera tillräckligt fort när världsekonomin utsätts för plötsliga chocker. I synnerhet inte eftersom räntenivåerna är historiskt låga och på vissa håll till och med negativa. Den globalt höga skuldsättningen utgör också en stor risk.

För att förhindra en kollaps tror han att det krävs mer okonventionell penningpolitik. 

Också USA och Irans allt mer laddade relation har fått konsekvenser för världsekonomin.  Oljepriserna har ökat till chockerande nivåer och Nouriel Roubini varnar för stagflation  när priserna ökar men tillväxten minskar.

Han passar också på att kommentera kryptovalutor.

"Det finns en enorm, massiv prismanipulation i handeln med kryptovalutor." 

"[Blockchain] är den mest överhype:ade teknologin någonsin [...] ingen använder det och ingen kommer någonsin att använda det." 

Läs även: Tidigare Amazon-chefen: Därför kommer appar och hemsidor dö ut inom 5 år


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST