Fotograf: Fredrik Sandberg/TT, Flickr

”Naturen övertar skräpytorna – alkisarna och knäppgökarna flyttar till stan”

Han väckte enorm uppmärksamhet när han i Veckans Affärer kallade områden som Gotland och Värmland för ”skräpytor”. Han tror absolut inte att hela Sverige kan leva.

Nu ser Kjell A. Nordström nästa steg i den kraftfulla urbaniseringen, att naturen tar över skräpytorna utanför landets storstadsregioner. “De goda nyheterna skulle vara att vi lämnar tillbaka stora ytor till naturen i en tid när det verkligen behövs med det växande klimathotet.”

Nej, han tror absolut inte att hela Sverige kan leva.

”Regeringen har redan 30 kommuner med särskilda behov som har beviljats särskilt stöd av Tillväxtverket för att stärka sin ekonomiska och sociala utveckling då man redan börjar närma sig ett krisläge gällande samhällskontraktet. Det vill säga att medborgaren förväntas få en viss service från samhället genom att betala skatt”, säger Kjell A Nordström.

Läs även: G20: Enats om ramverk för att minska ”skräp-öar” och ”skräpvirveln”

Även om han ser en sammanslagning av kommuner som ett nödvändigt steg på vägen löser inte detta det underliggande problemet med minskande befolkning.

”Det blir som att att lindra med plåster. Ett plåster kan vara bra, men är av en rad skäl ingen framkomlig väg.”

Situationen kompliceras ytterligare av att EU anser att stöd från det offentliga till det privata snedvrider konkurrensen.

Han minns tydligt vilket rabalder det blev när Veckans Affärer rapporterade om hans uttalande om “skräpytor” vid Nordic Business Forum i början av 2017. Kjell A. Nordström sade bland annat om Värmland och Gotland:

“Om vi inte gör något...Så är ett troligt scenario att det förvandlas till skräpytor ganska snart.”

Uttalandet om skräpytor fick inte bara S kommunalråd i Filipstad, Per Gruverberg, att gå i taket, utan C-ledaren Annie Lööf utropade sig till skräpytornas drottning, medan självaste statsminister Stefan Löfven skämtade om att han skulle ut och besöka skräpytor snarare än mingla och dricka rosé i Almedalen den sommaren.

Läs även: Kritikstorm mot Nordströms ’skräpytor’ – ”har han ens besökt Värmland?”

Han blev till och med polisanmäld för hets mot folkgrupp.

Kommunstyrelsens ordförande i Avesta, socialdemokraten Lars Isacsson, var nog ändå allra mest förbannad efter Kjell A. Nordströms bredsida till landets ”skräpytor” om vad som är ett troligt utfall 2050 om inget görs.

”...Och om du åker dit, kommer du att hitta tre alkoholister, några barn och ett par knäppgökar. Det är det som återstår, alla andra har stuckit. Och du finner dem i ställen som stortorget i Avesta.”

Läs även: Krönika: Vi upprörs över Sverigebilden utomlands – men kallar andra svenska städer för skräp

I dag kommenterar Kjell A. Nordström det hela så här:

”Det blev ett förfärligt liv, men poängen är att det handlar om något som forskare kallar positiv och negativ självselektion.”

Som ett exempel på just det kan en studiebegåvad person i Dals-Ed ta sig till universitetet i Uppsala, studera vidare vid Wharton i USA och sedan fortsätta ”livsresan” genom att bo och arbeta i storstäder som London eller Paris.

Negativ självselektion handlar däremot om att bli kvar på den lilla orten.

”De som blir kvar saknar utbildning, jobb och lust att göra något med sitt liv.”

I dag kan han konstatera att även om uttalandena 2017 väckte en hel del rabalder blev det än mer liv när blivande M-ledaren Anna Kinberg Batra mitt i brinnande valrörelse 1998 sade att ”Stockholmare är smartare än lantisar.”

I dag är Kjell A. Nordström övertygad om att inflyttningen till städerna kommer att gå så långt att även ”alkisarna, knäppgökarna och barnen” vid Stortorget flyttar till större städer.
Den främsta orsaken till det är att städerna suger upp allt.

Medan det får samhällskontraktet att befinna sig i ett upplösningstillstånd i många kommuner bidrar människans behov av gemenskap ytterligare till inflyttning.

Men Kjell A. Nordström menar att det lika gärna går att ändra på frågeställningen och säger att människan är en rakad flockapa och att det i sin tur gör att livet på landet inte är det habitat vi väljer om vi själva får och kan välja.

”Det här gör också att endast få väljer att ställa sig utanför flocken.”

Den välkände ekonomen menar att före industrialiseringen hade de flesta sin utkomst från jordbruk, medan få kunde finna försörjning i städerna.

Men när industrialiseringen startade kring 1850 blev förhållandet gradvis det motsatta.

“Idag är staden möjlig på ett helt annat sätt och dessutom många gånger nödvändig att välja av ekonomiska skäl.”

Men även om de ekonomiska incitamenten skulle försvinna för att flytta till allt större städer är Kjell A. Nordström övertygad om att människor ändå kommer att välja att flytta dit.

”Vi vill ha chansen att vara nära varandra, göra saker med varandra och helt enkelt rub shoulders”, säger han.

Precis på samma sätt som att många e-handelsbolag gick under i slutet av 1990-talet hur mycket dessa än försökte få oss att e-handla anser Kjell A. Nordström att duktiga kapitalister och politiker förstår att det inte går att göra om ”kunderna”, utan att systemet måste anpassas efter utvecklingen i stället för tvärtom.

”Förr fick du böta om du gick mot röd gubbe, men om 300 människor går över Hamngatan samtidigt fungerar inte systemet. Samtidigt som att lokalpolitikern kan tycka att det är tråkigt att människor flyttar till stan skulle det krävas så enorma resurser för att påverka flyttströmmen att det inte blir någon bra affär.”

Precis på samma sätt som att vi en gång uppfann mobilitet i Norden för att det var både dyrt och jobbigt att dra sladdar i Norrbotten ser Kjell A Nordström villkoren för 5G-licenser som ett första tecken på att myndigheterna har börjat anpassa sig och övergett tanken på att hela Sverige måste leva.

Läs även: Teknikskiftet som ingen pratar om – nu kommer Wi-Fi 6

”Då det ändå går att klara sig med 4G eller till och med 3G har Post- och Telestyrelsen, PTS, gjort klart att det varken är nödvändigt eller ens ekonomiskt försvarbart att utrusta varje del av Sverige med 5G.”

I Finland, där han växte upp, pågår också försök med så kallad “mobile policing” som likt begreppet antyder gör att mobila polisstationer kan flyttas utefter behov för att exempelvis mobilisera tungt utrustad polis till en rockkonsert vid Lahtis.

”Det är inte någon idé att ens ha två poliser på 25 mils radie om det bara finns myror där. Dessutom har myrorna sina egna soldatmyror.”

I förlängningen är den logiska utvecklingen att det blir mer eller mindre tyst vid områdena utanför storstädernas upptagningsområden.

”Den israeliske historikern Yuval Noah Harari ser tydliga tendenser till att vi människor bildar allt större enheter. Först hade vi furstendömen och små kungariken och idag har vi imperier som USA. Därmed kan man misstänka att mänskligheten rör sig mot allt större enheter över tid.”

Han drar sig till minnes hur numera bortgångne Hans Rosling sade till honom:

”Du och dina jävla städer. Ge mig lite bakterier så ska du få se på grejer.”

Kjell A. Nordström ger Hans Rosling rätt i bemärkelsen att om det skulle det utbryta en pandemi skulle människor börja flytta tillbaka till områden som Hälsingland igen.

Men om det inte inträffar i närtid är ett sannolikt scenario att man låter naturens krafter ta över landets “skräpytor”.

“Det är dithän det sannolikt går. På vägen dit är vi skyldiga att på alla sätt minimera lidandet för att underlätta omställningen. De goda nyheterna skulle vara att vi lämnar tillbaka stora ytor till naturen i en tid när det verkligen behövs med det växande klimathotet.”

På samma sätt som han redan 2017 räknade kallt med att Stockholm med omnejd har 4-5 miljoner invånare 2050 pekar han på ytterligare logik som stödjer argumentet.

”Precis på samma sätt som att vi har förstått poängen med att ha stora vilda skogsområden finns det en poäng i att människor delar på värme, infrastruktur och annat i städerna. Jag kan inte annat än att hålla med Harari om att det är ett påhitt att människor måste finnas i varje buske.”

Då han som managementguru hinner avverka uppemot 20-40 länder under cirka 1-2 år konstaterar han att han ingen annanstans än i Norge, Sverige och i viss mån även Finland har stött på en sådant ”agg” rörande frågan om urbanisering.

Ytterst anser Kjell A. Nordström att den stora frågan snarare handlar om hur livet i staden ter sig framöver där butiksdöden skördar allt fler offer, tjänster som Foodora gör att vi kanske inte ens behöver ha kök längre och självkörande fordon eliminerar behovet av p-ytor.

Läs även: Snart kan du stilla ditt köttbullesug hemifrån – Ikea börjar med hemleverans


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST