Fotograf: Unsplash

Pessimismen sprider sig: börsen inleder nedåt och Kappahl rasar tvåsiffrigt

Dystra toner från Fed-chefen på tisdagen leder till negativ stämning på marknaderna. OMXS30 ner 0,6 procent efter tio minuter handel.

Stockholmsbörsen inleder onsdagen svagt nedåt i spåren av USA-börserna efter Fed-chefen Jerome Powells uttalande på tisdagskvällen om dämpande förväntningar på en eventuellt kommande räntesänkning. Kring 9.10-tiden var OMXS30 ner 0,6 procent till nivån 1598. Klädbolaget Kappahl rasade efter en svag kvartalsrapport medan sektorkollegan H&M gick mot strömmen.

Majoriteten av storbolagen i OMXS30 indexet noterades för nedgångar där Boliden, 1,4 procent lägre, och Getinge, ned 2 procent, syntes i botten av listan.

Klädbolaget Kappahl redovisade ett rörelseresultat på 6 miljoner kronor för det tredje kvartalet (mars-maj) i det brutna räkenskapsåret 2018/2019, att jämföra med 121 miljoner i samma period föregående år. Efter femton minuters handel backade aktien med 14,9 procent.

"Försäljningsmässigt har det tredje kvartalet varit en besvikelse, bortsett från Polen som fortsatt utvecklas mycket bra. Kappahl har haft ett för svagt erbjudande på de nordiska marknaderna då vårt damerbjudande inte varit tillräckligt attraktivt. Vi har helt enkelt inte varit tillräckligt relevanta för vår viktiga damkund", skriver vd:n Elisabeth Peregi i rapporten.

Det Investoranknutna riskkapitalbolaget EQT siktar på en börsnotering i september. EQT hoppas på en värdering om 7 miljarder euro. Det rapporterar den danska tidningen Børsen.

Läs även: EQT närmar sig börsnotering – då kan bolaget finnas på marknaden

I botten placerade sig även Securitas som backade 1,3 procent till 163:20 kronor. JP Morgan har inlett bevakning av säkerhetsbolaget med rekommendationen undervikt och riktkurs 145 kronor.

Electrolux danska konkurrent Nilfisk vinstvarnade för 2019 i spåren av motvind på nyckelmarknader. Aktien föll 13,5 procent på Köpenhamnsbörsen och i Stockholm backade Electrolux 1,4 procent.

SSAB och Nordea gick mot strömmen och steg 1,8 respektive 1 procent. Uppåt var det även för H&M vars kvartalsrapport väntas på torsdagen. Aktien avancerade 0,2 procent.

RNB föll efter sin kvartalsrapport som innehöll en rörelseförlust på 10 miljoner kronor. Aktien tappade drygt 12 procent.

Klädbolaget Wesc meddelade på tisdagskvällen att bolaget har likviditetsbrist och är i behov av rörelsekapital. Aktien handlades ned 4 procent.

Africa Oil steg 2,4 procent till 9:55 kronor. Pareto har upprepat sin köprekommendation och riktkurs på 16:50 kronor, efter besked om att ett avtal tecknats med Kenyas regering och samriskpartners beträffande utveckling av oljefält.

Oljepriset har dragit uppåt efter amerikansk lagerstatistik på tisdagskvällen. I sektorn var Lundin Petroleum upp 0,6 procent och Enquest kring 1,5 procent.

På Spotlight rusade Flowscape Technology, som levererar system som optimerar kontorsarbete, 17,4 procent. Bolaget har fått en order värd 2,8 miljoner kronor under det första året från ett nordamerikanskt konsultbolag.

Forskningsbolaget Selectimmune Pharma, som fokuserar på infektionsbekämpande immunterapier utan användning av antibiotika, rusar under sin första handelsdag i samband med listningen på Spotlight Stock Market. Aktien handlades efter en omkring en timmes handel till kursen 10:15 kronor. Teckningskursen uppgick till 7:50 kronor per aktie, baserat på teckningskursen för en enhet om två B-aktier för 15 kronor.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST