ANNONS
Ulrica Stigberg och Maria Ahlin har skrivit boken ”Visuell drog - om barn, unga & nätporr”. Fotograf: Abraham Engelmark

Hur påverkas barn och unga av porr? Ny bok ska inspirera till samtal

Boken "Visuell drog - om barn, unga & nätporr" ska inspirera till samtal om porrkonsumtion och dess effekter på hälsan.

Idag finns porren bara ett par klick bort, samtidigt som de allra flesta barn och ungdomar har tillgång till nätet via mobiler, surfplattor och datorer. Hur ska man som vuxen hantera den här situationen, och hur påverkas egentligen barn och unga av att titta på porr?

Med nya boken "Visuell drog - om barn, unga & nätporr" vill författarna inspirera till samtal och diskussion kring dessa ämnen. Här är några utdrag ur boken, där ungdomar själva berättar om sina första möten med porren, och hur det har påverkat deras uppväxt och syn på sexualitet.

Hittade porr på förskolans dator

När Alex var sex år gammal hittade han, tillsammans med sina jämngamla kompisar, porr på förskolans dator. Han som aldrig förut hade sett något liknande kände sig omskakad och rädd, och ibland kunde han ha svårt att somna på nätterna. Idag är Alex nitton och kollar fortfarande på porr.

"Jag vet att jag kommer att ångra att jag kollar, men jag gör det ändå. Det finns en dragningskraft, och man gör det för att få en kick. Den som kollar på porr kan faktiskt bli beroende, som jag blev. För mig är porr en drog", säger Alex.

Skapar en skev syn på sex

Elias var nio år gammal första gången han såg porr. Det var på skolans dator, och det hela kändes både spännande och förbjudet. I dag är Elias 19 och menar att det mesta av dagens pornografi baseras på att den ena personen är överordnad den andra.

"Det är inte ömsesidigt. Det är ofta kvinnan som är underordnad och det ger en väldigt skev bild av sex och samlevnad, tycker jag. Jag tror att många relationer i verkliga livet präglas av porren och den maktordning man ser där. Men vad ska man tro om man inte vet något annat?" säger Elias.

Påverkade hela skolmiljön

Elin gick i femman när killarna hon umgicks med hittade porr online. Hon minns hur killarna skrattade åt tjejen i porren, vilket i sin tur fick Elin att känna att hon kan bli skrattad åt. Så småningom påverkades hela skolmiljön av klasskompisarnas porrkonsumtion.

"Könsrollerna i en porrfilm kunde lätt appliceras på min skolklass. Porren speglade mycket av min verklighet i högstadiet och är inte till hjälp om vi vill skapa rättvisa könsroller och jämställdhet. Den är snarare en jävla Berlinmur tvärs över en väg som annars skulle kunna leda till något bra", säger Elin.

Många porrsurfar varje dag

Siffror från Folkhälsomyndigheten visar att fler än fyra av tio killar porrsurfar varje dag. Vi behöver lyfta bort skammen och börja prata om hur porr kan påverka vår hälsa: våra attityder, sexualitet och relationer. Men ska vi komma någonvart så behövs en påläst och närvarande vuxenvärld.

Ta snacket med dina barn och unga, och låt berättelserna i boken "Visuell drog – om barn, unga och nätporr" hjälpa dig.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.