Fotograf: Flickr, sanjitbakshi / Pixabay

FN varnar om spionmjukvaror – ”extremt hög risk för missbruk av teknologin”

”Övervakning av specifika individer - ofta journalister, aktivister, oppositionella, kritiker och andra som utövar sin rätt till yttrandefriheten - har visat sig leda till godtyckliga fängslanden, tortyr och avrättningar”, skriver David Kaye.

FN vädjar till världens länder att skriva ett memorandum som hämmar användning av avancerade mjukvaror som kan missbrukas för övervakning av befolkningar. Frågan har hettats upp i takt med att bolag som Amazon och Microsoft utvecklat ansiktsigenkänningssystem och den digitala övervakningen i vissa områden Kina exploderat.

Detaljerade vittnesmål om hur stater använder sig av spionmjukvara utvecklad av privata företag och som det saknas lagstiftning för är en risk för yttrandefriheten, skriver FN:s särskilda sändebud för yttrandefrihet och mänskliga rättigheter i en rapport.

”Övervakning av specifika individer - ofta journalister, aktivister, oppositionella, kritiker och andra som utövar sin rätt till yttrandefriheten - har visat sig leda till godtyckliga fängslanden, tortyr och avrättningar”, skriver David Kaye.

De senaste månaderna har flera skandaler briserat med kopplingar till spionmjukvaror som misstänks ha nyttjats av stater för att förfölja individer. En av de största nyheterna på den internationella techscenen i maj gällde ett intrång i Facebook-ägda meddelandeappen Whatsapp, som tros ha möjliggjorts av det israeliska bolaget NSO Groups mjukvara Pegasus.

Läs även: Spionprogram avslöjat i WhatsApp

Enligt flera branschexperter nyttjas bolagets teknologi bland annat av Saudiarabien. Pegasus hävdas ha möjliggjort för den saudiska statsappten att spåra och planera mordet på Washington Post-kolumnisten och dissidenten Jamal Khashoggi i höstas.

”En statlig översyn av spionmjukvaror existerar knapp och det föreligger en extraordinärt hög risk för missbruk av teknologin”, skriver David Kaye vidare.

Lagstiftning gällande mjukvarorna är något som även flera techbolag som Amazon och Microsift med stora investeringar inom molntjänster och artificiell intelligens, som är grunden för den för närvarande mest avancerade ansiktsigenkänningsmjukvaran, har också påpekat behovet av lagstiftning att förhålla sig till i utvecklingen.

Vid Amazons bolagsstämma i maj försökte två aktieägargrupper stoppa bolagets försäljning av ansiktsigenkänningsmjukvara Rekognition, förslag som röstades ned.

Läs även: Blockering av kontroversiell teknik nedröstad av Amazons aktieägare

Flera amerikanska myndigheter har i flera år utnyttjat ansiktsigenkänningsprogram, bland annat i amerikanska tullen. Offentliga institutioner i San Francisco kommer dock efter ett kommunalt beslut krävas på förtydliganden om tilltänkta nyttjandeområden och redovisningar om teknologins kapacitet innan den tas i bruk.

Mardrömsscenarier för kontroversiell användning av teknologin är hämtade från Kina, där regimen använder ansiktsigenkänning i dokumenterat stor skala för digital övervakning av medborgargrupper som meningsmotståndare och minoriteter.

Läs även: AI-bolaget som ser allt – vi har besökt hjärnan bakom Kinas massövervakning


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.