Fotograf: Unsplash

Nu vill Apple flytta från Kina

Teknikjätten överväger en drastisk rockad i leverantörskedjan.

Apple har varskott leverantörer om råd gällande ett scenario där 15-30 procent av den produktionskapacitet bolaget i nuläget förfogar över i Kina flyttas till Sydostasien, vilket skulle innebära en drastisk rockad i regionens leverantörskedja.

Det rapporterar japanska Nikkei med hänvisning till källor.

Det tärande handelskriget har fått Apple att ompröva tillverkningskontrakt i Kina, där taiwanesiska Foxconn är bolagets största leverantör. Kontrakten anses bära med sig för stora osäkerheter. Flera källor säger att även om det kommer en lösning på handelstvisten kommer Apple gå vidare med förändringen. Apple ska ha slagit fast att risken med att i så stor utsträckning förlita sig på tillverkning i Kina är allt för stor och dessutom ökar.

Runt 5 miljoner jobb i Kina är kopplat till Apple, varav mer än 1,8 miljoner är mjukvaruutvecklare. Apple har samtidigt 10 000 direkt anställda i Kina.

Apple har avböjt att kommentera Nikkeis uppgifter.

Läs även: Amerikanska företag: Kina-tullar på 25 procent kommer att ”slå oss i huvudet”


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST