Fotograf: Peter Widing

Aftonbladet: Ludvig Strigeus har sålt i Spotify

UPPDATERING: Aktierna såldes inte utan omplacerades i en kapitalförsäkring. 

I en artikel som senare avpublicerades, skrev Aftonbladet att Ludvig Strigeus, superkodaren bakom Spotifys tekniska plattform, har sålt sina aktier till ett värde av 1.5 miljarder. 

I en sällsynt intervju i tidningen Filter från 2011 sade den medieskygge Ludvig Strigeus att han tycker om att vara ”behind the scenes”.

Den 38-årige Ludvig Strigeus innehar plats 88 på Veckans Affärers lista över Sveriges 191 miljardärer 2018 med sin förmögenhet på 2.7 miljarder kronor. 

”Att synas är ingenting jag drivs av. Det är skönare att kunna jobba på som vanligt, och inte känna så mycket press på sig själv.”

Samarbetet med Spotify inleddes då han sålde sin fildelningstjänst UTorrent (µTorrent) år 2015. Tekniken bakom den var av intresse för streamingjätten som ett år senare köpte upp plattformen och utgjorde Spotifys första förvärv, skriver Dagens Industri.

Men framförallt var det Ludvig Strigeus själv som Spotify ville komma över, har Breakit rapporterat.

Läs även: Hon automatiserade bort sitt toppjobb på Spotify: ”AI ger inte färre jobb utan fler”

Genom åren har programmeringsgeniet steg för steg sålt av sitt aktieinnehav i streamingjätten. Mellan 2014 och 2005, sålde Ludvig Strigeus aktier motsvarande 95 miljoner kronor. År 2017 avyttrade han Spotify-aktier för 170 miljoner kronor, framgick det från årsredovisningen.

Våren 2018 börsnoterade Spotify och då sålde Ludvig Strigeus hela sitt innehav till ett värde på 1.5 miljarder kronor. UPPDATERING: I noterna i årsredovisningen framgår det att aktierna har blivit omplacerade till en kapitalförsäkring. De räknas då bokföringstekniskt som en försäljning, men de är inte sålda. 

”Jag tänker inte så mycket på pengar. Bara för att jag har dem behöver jag inte slösa. Jag är ekonomisk kanske. Men det är ju skönt att veta att man kan göra vad man vill”, sade Ludvig Strigeus till Filter.

Ludvig Strigeus växte upp med tredje graden av spinal muskelatrofi, en lindrigare variant av muskelsjukdomen men som innebar att detta kunde hindra ett barns lek. Detta visade sig inte vara något problem då ha tycket om att montera ihop och isär tekniska apparater. Vid fyra års ålder lagade diskmaskinen som gick sönder på dagis.

”Han intresserade sig bara för sådant som hade med teknik, datorer eller uppfinnare att göra”, säger modern Birgitta Strigeus till Filter.

Läs även: Här är Sveriges alla miljardärer 2018


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST