Fotograf: Flickr. Kollage.

Kryptokalas på börsen: Finansbolag stiger drygt 100 procent efter investering i bitcoin-rival

Facebooks besked att man lanserar en egen kryptovaluta välkomnades av börsen i förhandeln medan Moneygrams aktie steg över 100 procent efter en investering i bitcoin-rivalen Ripple. 

På tisdagen kom nyheten att Facebook ska lansera en kryptovaluta, Libra, år 2020, med hjälp av ett konsortium bestående av bland annat Visa, Uber och Spotify.

Nyheten fick Facebook-aktien att stiga drygt 2 procent i förhandeln i USA.

Läs även: Facebook bekräftar: Lanserar kryptovaluta - Spotify är med och investerar

Men tisdagens största börsvinnare i USA på kryptofebern var dock penningöverföringsbolaget Moneygram som steg omkring 130 procent i den inledande handeln på Nasdaq.

Detta efter att bolaget, som har en omsättning på knappt 15 miljarder kronor och ett börsvärde på omkring 1,5 miljarder kronor, meddelat att man investerat 30 miljoner dollar i blockkedjebolaget Ripple, med optioner på att investera ytterligare 20 miljoner dollar.

I förhandeln var Moneygram som mest upp med drygt 175 procent, skriver Bloomberg.

XRP, som är Ripples kryptovaluta, är den tredje största kryptovalutan räknat i marknadsvärde enligt Coinmarketcap.com, efter bitcoin och ethereum och har ett marknadsvärde på 18,5 miljarder dollar.

Genom Moneygrams investering blir Ripple huvudpartner till bolaget när det gäller penningöverföringar över landsgränserna, skriver Bloomberg, som lyfter fram att det kan leda till ett minskat behov av rörelsekapital och lägre operativa kostnader för bolaget.

Samtidigt har bitcoins växelkurs fortsatt att stiga. På måndagen sprängde kryptovalutan 9000 dollars-vallen och nådde därmed sin högsta nivå sedan i maj 2008.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.