Fotograf: Facebook/Press

Facebook bekräftar: Lanserar kryptovaluta - Spotify är med och investerar

Facebook bekräftar nu sina planer på att lansera en kryptovaluta kallad Libra under första halvåret 2020. 

Teknikjätten leder ett konsortium som består av totalt 28 partners, däribland Visa, Stripe, Paypal, Uber, och Spotify, skriver bolaget på den egna sajten.

I konsortiet saknas dock såväl traditionella banker, som Apple, Google, Amazon och Microsoft, noterar Financial Times.

Varje medlem i konsortiet förväntas investera minst 10 miljoner dollar i Libra för att få igång projektet, skriver Financial Times.

I samband med detta har Facebook även skapat ett dotterbolag, Calibra, som ska erbjuda digitala plånböcker som ska användas tillsammans med Libra. Calibra kommer att vara sammankopplat med Facebook Messenger och Whatsapp.

Facebook stiger med 2,4 procent i förhandeln i USA.

Skälet bakom den nya valutan tros vara möjliggörandet av transaktioner mellan användare av Facebooks meddelandeappar Messenger och Whatsapp, samt för köp inuti appar som Facebook-plattformen och Instagram, som också ägs av den sociala mediejätten.

Tech-bolagens intresse för att erbjuda bank- och transaktionstjänster grundar sig i möjligheten att kringskära tredjeparter genom egna digitala plånbokslösningar för direktbetalningar och Klarna-liknande konsumentlån, men också för att med Swish-liknande tjänster ta kontroll över transaktionsflöden via populära meddelandeappar i användarnas telefoner.

I Asien kontrollerar både internetkonglomeratet Tencent och e-handlaren Alibaba ett flertal spinoff-bolag med verksamheter inom fintech.

Målsättningen med Libra är, skriver bolaget, är bland annat att ge människor som saknar bankkonton möjligheten att skicka pengar genom sina mobiltelefoner.

"Från första start kommer Calibra låta dig dig skicka Libra till nästan vem som helst som har en smartphone, lika enkelt som du skickar ett SMS, till en låg eller ingen kostnad", skriver Facebook på den egna sajten.

Libra kommer att backas upp av en pool av valutor och tillgångar runtom i världen och kommer därför inte att ha en fast växelkurs gentemot traditionella valutor, skriver Financial Tmes, som noterar att den nya digitala valutan antaglingen inte kommer att fluktuera lika mycket som exempelvis bitcoin.

"Internet [...] har gett alla tillgång information och demokratiserat tillgången till fria kommunikationsvägar, men pengarna har inte utvecklats", säger David Marcus, tidigare ordförande Paypal, som gick över till Facebook 2014 och har lett Libra-projektet, till Financial Times.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST