Fotograf: Pressbild / TT Andrew Harnik

Trumps tariffer drabbar Uber, Tesla och Volvo

De nekades uppskov för viktiga delar till sina elfordon. 

Varken Uber, Tesla, Volvo Cars eller GM beviljades uppskov om befrielse från Trumpadministrationens tullar, efter begäran som gjorts med hänvisning till Kinas tillverksningsdominans inom viktiga områden och brist på alternativa tillverkningsländer.

Tesla, Volvo Cars och GM har nekats uppskov för nyckelkomponenter till elfordon, enligt Reuters undersökning av handelsmyndighetsrapporter. I GM:s fall noterades över 50 ansökningar. Tesla hade bland annat ansökt om uppskov för komponenter till Autopilot, fordonstillverkarens autonoma körsystem. Hänvisning gjordes till ”ekonomisk skadeverkan på bolaget genom ökade kostnader och minskad lönsamhet” med särskild hänvisning till Model 3.

Läs även: Nu får Volvos självkörande elfordon Vera sitt första uppdrag

Uber och konkurrenten Bird, båda verksamma inom delningstjänster för bland annat elcyklar och elskotrar, lyckades inte undkomma den amerikanska administrationens importtariffer på elcyklar.

Av alla elcyklar som säljs i USA är 96 procent importerade från Kina, något som ”orsakat en oproportionerlig skada på innovation och konkurrenskraft i USA:s digitala transportplattformar”, skrev Uber i ett brev daterat i maj som Reuters kommit över.

Kinas satsningar på tillverkningsindustri med fokus på energiomställning inom fordonsbranschen är en vital del i den så kallade Made in China 2025-strategi som lanserats av Kinas kommunistparti. Landet dominerar närmast totalt inom framställning och raffinering av jordartsmetaller, som är en väsentlig insatsvara för tillverkning av bland annat bilbatterier och hemelektronik.

Jordartsmetaller, som i dag är avgörande för omställningen till grön energi, misstänks av vissa kunna bli nästa vapen att användas som påtryckningsmedel av Kina i handelskonflikten med USA.

Läs även: Trump inför G20: Kina kommer ingå avtal ”för att de måste”


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST