Fotograf: Unsplash

Inför midsommarveckan: Enersize gick bonanza, spänning kring H&M:s siffror

Här får du en snabbkoll på börsveckan och viktiga hållpunkter inför nästa, som återigen blir en kortvecka. Närmast i blickfånget ligger H&M:s försäljningssiffror på måndag.

Börsen fortsatte klättra uppåt den senaste veckan, som var relativt lugn både på bolags- och nyhetsfronten. En riktig storvinnare var First North-bolaget Enersize, som gick bonanza på ett tvåårigt avtal med Caverion Sverige, men flera andra bolag klättrade rejält.

Läs även: Tesla nekas tullundantag, men aktien handlas upp

Veckan bjöd bland annat på ett årsbokslut från Systemair, väl över de få estimat som fanns inför rapporten, vilket drog upp aktien kraftigt.

"Glädjande att se var att alla regioner bidrog positivt till ventilationsföretaget och inte minst västeuropa som utvecklades mycket väl, lite i strid med andra makrobetingade nyheter om en konjunkturell osäkerhet i Europa", säger Jonas Olavi, allokeringsallokeringschef på Alfred Berg.

Även bostadsutvecklaren Besqab tog ett rejält skutt, men inte på en bolagsnyhet utan med draghjälp av att PO Nilsson på Prior Nilsson Fonder tog upp den som köpvärd i EFN Börslunch.

Läs även: Varning för zombieföretagen

H&M, som släpper försäljningssiffrorna för sitt andra brutna kvartal mars-maj på måndag, fick en skjuts av en rapport i linje med förväntningarna från konkurrenten Inditex. Marknaden räknar med en total försäljningsökningen på 5,5 procent för klädföretagets andra kvartal.

"Notabelt är att estimaten som Infront samlat in spänner mellan 4 och 7 procent, vilket innebär att en avvikelse kommer bli svårtolkad vad gäller kursreaktion. Med tanke på den svaga försäljningsstatistiken från bland annat Tyskland under kvartalet finns det risk för en försäljningssiffra åt det svagare hållet", varnar Jonas Olavi.

Allt var dock inte solsken. Kinnevik tyngdes av torsdagens bolagsnyhet att säljerbjudandet av aktier i teleoperatören Millicom, dras tillbaka på grund av rådande marknadsförhållanden.

Femdagarsutveckling för Kinneviks A-aktie. 

Nordea tappade på att storägaren Sampo av solvensskäl vill dela ut aktier som extrautdelning till aktieägarna, vilket skulle dra ned deras ägande till under 20 procent.

Swedish Match föll på att British American Tobacco, BAT, ska lansera sitt nikotinsnus Velo, som är en direkt konkurrent till Swedish Match Zyn, i USA. BAT varnade dessutom för globalt lägre försäljningssiffror för cigaretter, vilket tyngde tobaksindustrin.

Läs även: Chocksiffror från Morgan Stanley – index når sin lägsta nivå sedan 2008

På tisdag är det dags för Volvos kapitalmarknadsdag. På onsdag kommer MQ och Skistar med sina rapporter och samma dag kommer ett räntebesked från amerikanska Fed, som dock väntas lämna styrräntan oförändrad.

För svensk del avslutas börseckan på torsdagen, men då kommer räntebesked från både Bank of Japan och Bank of England. Den sistnämnda kommer med stor sannolikhet att tassa försiktigt med tanke på stundande Brexit, spår Jonas Olavi.

Veckans vinnare:
1.Netgmore +79%
2. Enersize +63%
3. Railcare Group +33%
4.Minesto +30%
5.Dignitana +29%

Veckans förlorare:
1.Net Jobs Group -33%
2.myFC Holding -29%
3.Oscar Properties Holding PRE -26%
4.Misen Energy -24%
5.Metra Petroleum -22%

Läs även: Topp 10 Norden: Här är de hetaste aktierna


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST