Unsplash

Ny studie: Människan får i sig plast motsvarande ett kreditkort varje vecka

Plast finns rikligt i vatten, luft och vanliga livsmedel. En ny rapport från Världsnaturfonden visar att vi människor i snitt får i oss fem gram mikroplast per person i veckan.

Det mest välciterade påståendet inom plastdebatten är att om inget görs kommer det att finnas mer plast än fisk i haven år 2050 mätt i vikt. Nu har det kommit fram att vi konsumerar omkring fem gram mikroplaster per person och vecka, motsvarande vikten av ett kreditkort. Det visar Världsnaturfonden i sin nya studie.

”Plasterna förorenar inte bara våra hav och vattenvägar och dödar marint liv, de finns i alla oss”, kommenterar Marco Lambertini, generaldirektör för Världsnaturfonden, studien.

Små, nästan osynliga, mikropartiklar av plast finns överallt. Vi får i oss plasten främst via flaskvatten, men plastbitar finns även i öl, salt och skaldjur enligt forskare från australiska University of Newcastle som CNN refererar till.

Exakt hur plasten påverkar oss människor är dock oklart, enligt forskarna.

Läs även: Plastens utfasning ger Japans krympande pappersindustri nytt hopp

År 2017 visade en studie av King's College i London att den kumulativa effekten att konsumera plast skulle kunna vara toxisk på längre sikt. Det finns risk att det påverkar vårt immunförsvar. Mer forskning krävs för att kunna beräkna de exakta effekterna.

"Det globala målet måste vara att minska plastläckage i naturen till noll," säger Eirik Lindebjerg, Världsnaturfonden: s globala plastpolitiska chef.

De två senaste åren har det producerats lika mycket plast som under hela jordens historia och den positiva trenden beräknas fortsätta. 

“Avfall måste återanvändas i en cirkulär ekonomi, och plast bör inte längre tillverkas av fossila bränslen”, tillägger Eirik Lindebjerg.

Läs även: Plastberget växer lavinartat – här är innovationerna som kan vända trenden


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST