Pexels

Uppgång efter uppgifter om Kina-stimulans

Uppgången på Stockholmsbörsen fortsätter. Svensk Handel Stils index chockerar med en stor nedgång.

Stockholmsbörsen stod på tisdagsmorgonen inför ännu en öppning uppåt, efter fem dagar med positiva indexsiffror. Vid 9.35-tiden hade storbolagsindex OMXS30 gått upp 0,85 procent. 

De amerikanska börserna steg överlag på måndagen, sedan USA:s president Donald Trump dragit tillbaka hoten om nya tullar mot Mexiko och i tisdagens asiatiska handel fortsatte uppgången.

Vid 8.30-tiden pekade terminerna för tyska DAX- och franska CAC40-index båda 0,2 procent upp.

De stora amerikanska börsindexen steg 0,3-1,1 procent på måndagen med Nasdaq i topp. Utöver att Mexikotullarna undveks lät Donald Trump förstå att meningsskiljaktigheterna med Kina bör kunna lösas "lätt", vilket dock inte hindrade honom från att hota med nya tullar om inte Kinas president Xi går med på ett möte till sommaren.

"Hmm, om det är någon som kan motstå en sådan inbjudan under hot så är det nog Kinas president", kommenterar SEB i ett morgonbrev.

I Asien noterades de flesta börser högre för dagen. Störst uppgångar stod Kina för, sedan indikationer på kommande stimulansåtgärder tagits emot väl. Shenzhen-börsen steg 3,7 procent.

I Sverige chockade Svensk Handel Stils index över klädhandeln med en stor nedgång. Klädhandelns försäljning sjönk med 10,5 procent i maj, mätt i löpande priser, jämfört med samma månad föregående år. Skohandeln sjönk 14,3 procent. Nedgången var "oväntat kraftig", enligt Svensk Handel Stil.

Ventilationsföretaget Systemair redovisar ett rörelseresultat om 114 miljoner kronor för det fjärde kvartalet i det brutna räkenskapsåret (5,2) klart över enligt Infront Datas prognossammanställning väntade 66,1 miljoner kronor, inklusive engångsposter om nästan 7 miljoner kronor. Den organiska tillväxten uppgick till 9,3 procent och det var nästan 3 procentenheter högre än snittestimatet. Den höga organiska tillväxten väntas fortsätta, enligt bolagets vd.

MTG:s vd Jørgen Madsen Lindemann har under maj sålt nästan alla sina drygt 100.000 aktier i tv-bolaget Nent, som knoppades av från MTG tidigare under året, enligt ägardatatjänsten Holdings senaste uppdatering.

Bränslecellbolaget Myfc har gjort en strategisk översyn och beslutat renodla verksamheten mot försäljning av teknik och utvecklingsprojekt. Utveckling och försäljning av egna konsumentprodukter kommer därmed att avslutas och befintliga order på JAQ Hybrid kommer inte att levereras.

Basmetallpriserna steg på morgonen i spåren av de väntade kinesiska stimulansåtgärderna. Koppar och zink avancerade 0,9 respektive 1,6 procent. Även oljepriserna steg på morgonen efter att ha backat föregående dag. Ett fat Brentolja kostade omkring 62:80 dollar.

På makrofronten väntas bland annat amerikansk PPI för maj klockan 14.30 samt veckodata för detaljhandeln klockan 14.55.

Läs även: Därför rusar forskningsbolaget på börsen idag


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST