Fotograf: Unsplash

Nissan vill sluta fred med Renault – ”Det är av yppersta vikt”

Vd:n för det japanska fordonsbolaget Nissan, anser att relationerna måste stabiliseras. 

Nissan vill sluta fred med partnerföretaget Renault, sade vd Hiroto Saikawa i en intervju med Financial Times på tisdagen.

Sedan 20 år tillbaka ingår Renault och Nissan i en fransk-japansk fordonsallians med Mitsubishi men relationen har surnat på senare år, ett faktum som blivit särskilt tydligt de senaste veckorna efter att italiensk-amerikanska Fiat Chrysler lagt ett bud på Renault, som indirekt stoppats av Nissan.

I en intervju med Financial Times på tisdagen sade dock det japanska fordonsbolagets vd, Hiroto Saikawa, att relationerna måste stabiliseras.

Läs även: Fusion mellan fordonsjättarna Fiat-Chrysler och Renault – blir tredje största i världen

”Det är av yppersta vikt. Vi vill och måste sluta fred. Jag vet att vi behöver lösa det och är övertygad om att vi kommer göra det”, sade Hiroto Saikawa till FT.

Budet från Nissan-vd:n är således en kontrast till tidigare hållning. Efter Fiat Chryslers affärsförslag förra måndagen satte sig Nissan på tvären och varslade om att bolaget via representanter i Renaults styrelse skulle avstå omröstning om affärsförslaget, vilket i praktiken blockerade affären. Det var tillräckligt för att få Renaults storägare, franska staten, att begära respit om en sådan omröstning, vilket ledde till att Fiat Chrysler-ordföranden John Elkann avbröt förhandlingarna.

Renault har i sin tur använt sitt motsvarande inflytande över Nissan till att hota med att stoppa de omfattande ledarskapsförändringar som aviserats från Nissan efter gripandet av Carlos Ghosn, som var vd och ordförande i alliansen.

Läs även: Carlos Ghosn-dramat: Exklusiv intervju med höjdaren som också fick sparken från japanska topp-vd-posten


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST