Mark Zuckerberg och Nancy Pelosi Fotograf: TT/Kollage

Efter fejkade fyllevideon: Kongressens talman nobbar Zuckerberg

Facebooks Mark Zuckerberg har nyligen förgäves försökt att nå talmannen i USA:s representanthus, Nancy Pelosi, för ett samtal. Enligt Washington Post är talmannen missnöjd med en fejkad video som spridits på plattformen.

En video där Demokraternas Nancy Pelosi uppträder misstänkt berusad har spridits på Facebook av grupper som stödjer president Donald Trump, bland annat hans egen advokat Rudy Giulliani, har rönt uppmärksamhet i USA.

Nancy Pelosi, som är talman i representanthuset, har reagerat med missnöje över att videon överhuvudtaget kunde spridas, enligt källor till Washington Post.

I slutet av maj meddelade Facebook att videon skulle få ligga kvar på det sociala nätverket, men göras mindre synlig och förses med en länk till en källgranskande sajt.

Enligt Washington Post har Facebooks vd och medgrundare Mark Zuckerberg utan framgång försökt nå Nancy Pelosi för att diskutera hur felaktig information sprids viralt på det sociala nätverk. Hennes beslut att nobba mötet ska enligt tidningens källor ses i ljuset av hur Facebook hanterade den fejkade videon tidigare i maj.

Läs även: Linkedin-grundaren och Facebook-investeraren finansierade 'fake news'-kampanj – ber om ursäkt

Videon har miljontals visningar och innebär nya problem för Facebook, som enligt egen utsago jobbar hårt med att tackla problem med fejkade nyheter och videouppladdningar av våldsamt innehåll. Facebook har 7 500 anställda som går igenom innehåll för att upprätthålla policy.

Läs även: Amazon rusar förbi Apple och Google - är nu det högst värderade varumärket


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST