Pexels

Diamantkupp: Ryska Alrosa utsatt för ”storskalig” stöld

Rådiamanter och stora mängder kontanter är stulna från diamantgruvbolaget. 

Ryska myndigheter har gripit tre personer misstänkta för att under en längre tid ha stulit diamanter från diamantgruvbolaget Alrosa. Bland det funna stöldgodset märks rådiamanter och stora mängder kontanter.

En av de misstänkta är anställd vid bolagets sorteringsenhet. Hon ska ha arbetat med två externa parter; en som fungerade som mellanhand och en som sålde stenarna, uppger branschsajten Diamonds.net.

Alrosa, världens volymmässigt största producent av rådiamanter, bekräftade på måndagen att ryska FSB, KGB:s efterträdare, stoppat en "storskalig" komplott för att stjäla diamanter.

Läs även: Norrfolks grundare får kritik för sina uttalanden om diamantbranschen

Polisen stoppade den kvinnliga anställda då hon var på väg att lämna bolagets område med diamanter värda 3,2 miljoner kronor.

Vid husrannsakan hos de tre misstänkta upptäcktes 500 rådiamanter på sammanlagt mer än 2.000 carat, ytterligare elva diamanter tillsammans värda över 28 miljoner kronor och 2,5 miljoner dollar, motsvarande 24 miljoner kronor, i kontanter. Därtill upptäcktes smycken från välkända juvelerare samt ett 30-tal diamantförsedda klockor, enligt Diamonds.net.

Även Stockholmsnoterade Lucara Diamond har sett anledning att höja säkerhetsprofilen.

"Alla diamantbolag måste vara vaksamma och med vår fokus på stora rådiamanter är vi extra utsatta. Vi har inga konkreta bevis på stöld, men avsaknaden av 5-10 miljonersstenar motiverar att vi satsar på det vi kan kontrollera; säkerhet och skadebegränsning", sade vd Eira Thomas till Nyhetsbyrån Direkt i mars.

Läs även: Tre tips till dig som ska köpa förlovningsring


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST