Fotograf: Pressbild

SEB-spinoff gör sin första investering – fler på gång inom kort

Riskapitalbolaget Fairpoint Capital med nära en miljard i kassan har kikarsiktet inställt på nordiska högteknolgibolag och B2B. Nu börjar de lätta på kranarna. 

De första att ta del av pengaklirret från nystartade Fairpoint Capital är mjukvaruföretaget Curity, som ska satsa internationellt. Snart är det dags för fler investeringar.    

”Detta är den första och det kommer fler i närtid”, säger Fairponts vd Frederick Johansson.

Fairpoints vd , som nyligen kommit hem efter tio år utomland först som chef för SEB i Nordamerika och sedan för banken i Brasilien, var innan dess vd för SEB Venture Capital, som han var med och grundade. Han har tidigare även varit ordförande i Svenska Riskkapitalföreningen.

”Vi har flera decennier av genomgripande industriell teknikutveckling framför oss och många starka och drivande entreprenörer i Sverige. Vi ser stor potential bland annat inom AI för bolag som utvecklar olika tillämpningar. Detta är en viktig möjlighet för oss, för att skapa kvalificerade jobb och för konkurrenskraften om vi ska hänga med i USA:s och Kinas stora investeringar”, säger han.

Fonden har ett brett mandat att titta framför allt på nordiska bolag inom bland annat teknikområdena AI, maskininlärning, säkerhet, telekom och automation. Rötterna finns i SEB Venture Capital. SEB är ankarinvesterare i Fairpoint med en investering på 500 miljoner kronor. Banken spinner i och med starten av Fairpoint ut sitt teknologiteam till den nya fonden och koncentrerar sina egna investeringar till fintech för att snabba upp digitaliseringen av bankens kärnaffär. Tillsammans har det nya bolagets team på fyra personer sett alla teknikinvesteringar SEB Venture Capital gjort sedan starten.

Nu satsar it-säkerhetsföretaget Curity, vars huvudprodukt hanterar digitala identiteter och inloggning på ett standardiserat sätt, på expansion med en investering som leds av Fairpoint Capital. Med hjälp av en nyemission ska Curity accelerera sin tillväxt både i antal anställda och med etablering på nya marknader, som till exempel USA.

Frederick Johansson flyttade hem till Sverige sensommaren 2018 för att etablera fonden och resa kapital. I mars drog den igång med en kassa på 900 miljoner kronor. Övriga investerare i Fairpoint utgörs av en handfull institutioner i närheten av banken.

”Investeringarna ska ske i bolag som utvecklar ny teknik som är till nytta för svensk industri, som tar sikte på industriell digitalisering, på tillverkning, på processer och på att stärka den svenska konkurrenskraften i världen som blir allt mer digital och AI-fokuserad”, säger han.

Fairpoint ska främst investera i tidiga expansionsskeden för belopp upp till 40 miljoner kronor i initiala investeringar och upp till 100 miljoner kronor under innehavstiden.

Fonden ska jobba brett mot hela den svenska universitetsmiljön. Bankens riskkapitalbolag har gjort drygt 60 investeringar, varav över hälften med direkt koppling till akademisk forskning. Bland bankens investeringar märks bland annat tail-f som såldes till Cisco och Donya Labs som nu är del av Microsoft, båda med en fantastisk utveckling.

Frederick Johansson räknar med en årlig avkastning på över 20 procent för fonden, precis som bankens bolag haft på sina innehav historiskt.

Varför gör ni detta utanför banken?

”Bankens riskkapitalverksamhet har gått väldigt bra över lång tid. Genom att vi drar igång en extern fond får externa investerare möjlighet att ta del av det vi byggt upp och vi får en plattform att resa nya fonder och även nya strategier om vi tycker det är intressant.” 

Hur många investeringar räknar ni med att göra?

Investeringsperioden är fem år i fonden och vi räknar med att göra cirka 15 investeringar. Därefter har vi fem år på oss att förvalta och utveckla innehaven.

Hur ser du på marknaden?

”Det finns behov av god tillgång på kapital i tidiga skeden och plats för fler fonder som vår.”

Fairpoint huserar på Kungsträdgårdsgatan i Stockholm hos SEB. Förutom Frederick Johansson själv består teamet av Ulf Lewander, Filip Petersson och Andreas Pennervall. I takt med att portföljen växer beräknas de bli ytterligare ett par personer om 2-3 år.

Läs även: Veckans tips: Variera din aktieportfölj i fas, bransch, valuta och geografi