Fotograf: TT

Ljusning på bomarknaden – trots rekordmånga bostäder ute till salu

Just nu är utbudet av bostadsrätter lika högt som 2015.

Utbudet av bostadsrätter till salu på bostadssajten Hemnet steg till en ny rekordnivå i maj.

”Vi har ett rekordhögt utbud av bostadsrätter och det är lite intressant att notera att utbudet av villor var på den högsta nivån sedan 2015. Då var det ett väldigt högt utbud, som sedan minskade, men nu har pendeln svängt igen. Vi ser flera tecken på en viss ljusning på bostadsmarknaden, bland annat högre prisförväntningar och en lägre andel återpubliceringar, men ett stort utbud reser vissa frågetecken och blir viktigt att följa framöver”, säger Staffan Tell, talesperson på Hemnet, till Nyhetsbyrån Direkt.

I maj fanns det 23,977 bostadsrätter till salu på Hemnet -13 procent fler än motsvarande månad i fjol. Och det högsta antalet en månad sedan 2014, vilket är så långt tillbaka som Hemnets statistik sträcker sig.

Utbudet av villor steg 3 procent från maj 2018, till 16,965 stycken. Senast det var så högt var i maj 2015.

I Stockholms län steg utbudet av bostadsrätter med 15 procent i årstakt och är bortsett från februari 2018, inför det skärpta amorteringskravet, på en rekordhög nivå.

Utbudet av villor i Stockholm minskade med 2 procent i årstakt, men bortsett just från maj 2018 är även det en rekordhög nivå.

Staffan Tell säger att villor i Stockholm ofta såldes ”extremt snabbt” 2015-2016, vilket dämpade utbudet som vid denna tid var på mycket höga nivåer nationellt.

Eftersom det är stora säsongsvariationer i utbudet av bostäder till försäljning är en jämförelse med motsvarande månad tidigare år mest rättvisande.

Läs även: SBAB svänger om bomarknaden: Räknar med ovanligt stabila priser fram till 2023


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST