"Stycka Facebook, rädda Silicon Valley" - protester vid Facebooks årsstämma

Mark Zuckerbergs kontroll över bolaget han grundade stod i centrum på Facebooks årstämma i torsdag.

Stämningen på Facebooks bolagsstämma i torsdags var laddad, skriver Financial Times.

Utanför hotellet där mötet ägde rum samlades människor för att protestera. Bland annat flög ett flygplan förbi med en banderoll på vilken det stod "Break up Facebook, Save Silicon Valley". Demonstranter gick även omkring med ballonger i form av ilskna emojis.

På mötet hade det sociala nätverket att ta ställning till flera förslag från aktieägare som syftade till att begränsa vd:n, styrelsordföranden och tillika grundaren Mark Zuckerbergs grepp över bolaget. 

Totalt lades åtta förslag fram, däribland att introducera en oberoende styrelse, sälja dotterbolagen och ta bort systemet med aktier som ger fler rösträtter till högre chefer inom bolaget.

Samtliga förslag röstades ned, skriver tidningen. Mark Zuckerberg, som endast äger 13 procent av bolagets aktier, har omkring 58 procent av rösterna.

Vid mötet frågade en av aktieägarna om Mark Zuckerberg skulle vilja avstå från en del av sin makt. Mark Zuckerberg uppges ha gett som svar att han ville ha hjälp från olika regeringar i att besluta vad som ska vara tillåtet på plattformen.

”Det är orättvist att en person har så mycket makt”, säger Jonas Kron, vice-ordförande på Trillium Asset Management, till FT. Inför stämman lade han fram förslaget om att välja en oberoende kandidat att ersätta Mark Zuckerberg som ordförande.

De närmaste dagarna ska Facebook publicera ett detaljerat resultat av omröstningen. Den väntas ge en tydligare bild av hur stort trycket från externa investerare är mot Mark Zuckerberg, noterar tidningen.

Sedan Cambridge Analytica-skandalen briserade förra året och sänkte Facebook-aktien har kursen till stor del återhämtat sig. I den senaste kvartalsrapporten slog Facebook analytikernas förväntningar och redovisade en intäktsökning på 26 procent till totalt 15,1 miljarder dollar.

Hittills i år är aktien upp drygt 30 procent.

Men trots det kvarstår en oro bland investerare, noterar Financial Times. Bland annat skrev Chris Hughes, en av Facebooks medgrundare, nyligen i New York Times att han tycker att Mark Zuckerberg hade skapat ett monopol som behövde brytas upp.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST