Fotograf: Unsplash /Jan-Erik Henriksson, TT

”Det byggs upp ett förråd av bostäder till salu” – fler säljer innan de köper

Utbudet överstiger efterfrågan på svensk bostadsrättsmarknad.

Det skriver SBAB som utifrån siffror från bostadssajten Booli undersökt hur utbudet såg ut på nyproduktions- respektive begagnatmarknaden under i april i år, jämfört med april 2018.

”I riket som helhet har andelen nyproducerade bostadsrätter till salu i april minskat något jämfört med förra året. I nio län har nyproduktionsmarknaden minskat. Bostadsrättsutbudet för begagnade bostäder har ökat i alla län förutom i Örebro och på Gotland”, skriver SBAB.

I riket som helhet fanns det 20 623 begagnade lägenheter till salu, i april i fjol fanns det 19 526 enheter.

Läs även: Det får du för en miljon: Ett rum i Stockholm eller fem i Säffle

”Förklaringen till det ökade utbudet på begagnatmarknaden ligger inte i att fler vill säja sina bostadsrätter samtidigt, orsaken ligger i att fler väljer att sälja innan de köper ny bostad, det påverkar förmedlingstiderna”, säger SBAB:s boendeekonom Claudia Wörmann i en kommentar.

Hon lägger till att det nu, till skillnad mot för ett par år sedan, är väldigt ovanligt att lägenheter säljs före visning.

”Det byggs upp ett förråd av bostäder till salu helt enkelt. För en del har det blivit svårare att köpa bostad, det påverkar efterfrågan, så i dag är det helt klart så att utbudet överstiger efterfrågan”, fortsätter hon.

Antalet nyproducerade bostadsrätter till salu var 19 022 enheter i riket, ned från 19 888 stycken i april 2018.

”68 procent av alla nya bostadsrätter som var till salu i april fanns i storstadslänen. I en del län där nyproduktionsmarknaden minskat kan man koppla det till enstaka projekt som sålt slut. I andra län, med hög nyproduktionstakt och många projekt som exempelvis i Uppsala och i Stockholm kan minskningen förklaras av att man dragit i bromsen”, säger hon.

Läs även: Bostadsoptimism: Tror du också din bostad kommer att öka i värde?


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.