Fotograf: Pexels

Kinas nya vapen – sällsynta jordartsmetaller, aktierna rusar

USA underskattar Kinas möjligheter.

Aktierna i flera kinesiska bolag som utvinner så kallade sällsynta jordartsmetaller, vilka används i tillverkningen av elektronik, steg brant på onsdagsmorgonen sedan kinesiska myndigheter låtit förstå att metallerna kan användas som ett vapen i handelskonflikten med USA.

”Kommer sällsynta jordartsmetaller bli Kinas vapen mot USA:s omotiverade agerande? Vad jag kan säga är att alla som vill använda produkter tillverkade av jordartsmetaller för att bromsa Kinas utveckling, det… kommer det kinesiska folket inte att uppskatta”, kommenterade Kinas National Development and Reform Commission (NDRC), enligt Financial Times.

Läs även: Nordkorea gömmer framtidsguldet som techbolagen skriker efter

Ett budskap i samma riktning gav People's Daily, det kinesiska kommunistpartiets dagstidning, som på ledarplats varnade USA för att underskatta Kinas möjligheter att slå tillbaka, rapporterar Bloomberg News. Andra ledande medier varnade i olika former för att Kina inte skulle tveka att använda jordartsmetallerna som vapen.

Läs även: Kina kan strypa tillgången på sällsynta jordartsmetaller - dråpslag för världens IT- och miljöteknikföretag

Kina dominerar fullständigt utvinningen av de 17 sällsynta jordartsmetallerna, varav åtta först upptäcktes i Ytterby i Stockholms skärgård. I dagsläget står Kina dock för över två tredjedelar av den globala produktionen.

På onsdagsmorgonen steg China Northern Rare Earth Group 8 procent, China Minmetals Rare Earth 9 procent och China Rare Earth Holding hela 40 procent, enligt FT.

Läs även: Kina: Världens största start-up vill utveckla en egen smartphone


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST