Fotograf: Elekta

Därför rusar storbolaget tvåsiffrigt på börsen idag

Strålknivbolaget Elekta slår förväntningarna - aktien rusar.

Strålterapibolaget Elekta redovisar ett ebita-resultat på 985 miljoner kronor för det fjärde kvartalet i sitt brutna räkenskapsår.

Enligt Infront Datas sammanställning av tio analytikers prognoser väntades ett ebita-resultat på 860 miljoner kronor.

Omsättningen uppgick till 4.086 miljoner kronor. Här var snittestimatet 3.712 miljoner kronor, enligt Infront Data.

Orderingången uppgick till 5.401 miljoner kronor. Snittet bland de analytiker som deltagit i Infront Datas sammanställning var 5.092 miljoner kronor på denna punkt.

Styrelsen föreslår en utdelning om 1:80 kronor per aktie för räkenskapsåret (1:40). Här väntades en utdelning om 1:28 kronor per aktie.

Elektas bruttomarginal i det fjärde kvartalet kom in klart högre än väntat och bolagets vd Richard Hausmann pekar i rapporten i första hand på en gynnsam produktmix.

"Jag är nöjd med att bruttomarginalen förbättrades vid årsslutet till följd av en bättre produktmix och framgångsrik produktpositionering", skriver han och på ett annat ställe i vd-ordet lyfter han fram "särskild stark tillväxt inom mjukvara" under delårsperioden.

Bruttomarginalen uppgick till 45,2 procent i det fjärde kvartalet, runt 3 procentenheter bättre än motsvarande period föregående räkenskapsår och än analytikers förväntningar enligt Infront Data.

"Ebita-marginalen förväntas öka efter de insatser vi gör för att förbättra våra processer, våra kostnadsbesparingar för sålda varor samt när våra investeringar i Unity och Kina resulterar i fortsatt försäljningstillväxt", skriver Elektas vd vidare i rapporten.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST