Fotograf: Pexels/Flickr

Apples vinst kan rasa - om Kina förbereder sig på hämnd

Möjlig scenario vid ett eventuellt totalförbud i Kina.

Cowen är senast ut att ge prognos om Apple vid ett eventuellt totalförbud i Kina, rapporterar Bloomberg News.

Enligt mäklarhuset är risken att företagets vinst rasar med 26 procent under ett sådant scenario, vilket man betecknar ”worst case”. Det mer sannolika utfallet är dock att Apple åker på en materiell smäll men ändå en hanterlig sådan, sade en Cowen-analytiker.

Cowen bedömer att worst case-scenariot uppstår från att Kina väljer vedergällning för USA:s svartlistning av Huawei.

Men under det mer sannolika scenariot tror man att kinesiska konsumenterna blir de som istället vedergälls. De kan av patriotiska skäl välja att föredra inhemska mobiler framför Iphones, menar Cowen.

Cowen är inte ensamma om att se ett vinstras för Apple vid ett kinesiskt förbud. Morgan Stanley har sagt att resultatet kan krympa med 23 procent vid ett worst case-scenario, medan Goldman Sachs estimerar vinsttappet till 29 procent.

Apple hade förra året 20 procent av sina intäkter i Kina. Iphones stod samtidigt för mer än 60 procent av de totala intäkterna.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.