Fotograf: Unsplash

Bilaktierna rusar efter stora fusionsplanen

Fusionsförslaget mellan fordonsjättarna Renault och Fiat Chrysler har fått aktierna att rusa. 

Fiat Chryslers aktie rusade nära 20 procent i börsöppningen i Milano efter att bolaget uttryckt önskemål om att gå ihop med franska Renault och bilda världens tredje största biltillverkare.

Renault-aktien var handelsstoppad i öppningen men rusade 17 procent efter att detta hävts vid 9.15.

Mot strömmen gick dock Peugeot-ägaren PSA, som backade ungefär 1 procent. PSA har tidigare uttryckt intresse för Fiat Chrysler.

I övrigt drogs flera biltillverkare med i uppgången i sektorn. Volkswagen, BMW och Daimler steg drygt 2 procent vardera.

Enligt förslaget ska aktieägarna i Fiat Chrysler få en ägarandel om 50 procent i det nya bolaget och ägarna i Renault, däribland den franska staten, får en lika stor andel.

Spekulationerna kring Fiat Chryslers framtid har intensifierats sedan vd:n Sergio Marchionne avled förra året. Fusionen mellan Fiat och Chrysler var hans verk. Därefter har takten ökat för att ta itu med stigande kostnader för utveckling av bland annat elektrifiering och självkörandeteknik.

Konsolideringsryktena i branschen har därmed tagit fart på allvar. Utöver PSA:s flört med Fiat Chrysler har Renault under vårvintern intensifierat sina påstötningar i alliansen med Nissan om ett sammangående i en holdingbolagsstruktur.

Läs även: Fusion mellan fordonsjättarna Fiat-Chrysler och Renault – blir tredje största i världen


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST