Så kan Teslas fallande aktie drabba bolagets verksamhet

Hittills i år har Teslas aktie fallit 40 procent. Det gör att Tesla kommer att få det svårare att få in nya pengar vilket bolaget behöver när konkurrensen i branschen hårdnar, skriver Financial Times.

Det fallande värdet på Teslas aktie innebär att Elon Musks elbilsbolag har förlorat en av sina viktigaste konkurrensfördelar, skriver Financial Times i en analys. Det höga aktiepriset har varit ett effektivt verktyg för Tesla för att ta in nya pengar, vilket det förlustdrabbade bolaget behöver för sin finansiering.

Men det lägre priset på aktien innebär att det kommer att bli svårare och dyrare för bolaget att ta in mer pengar, skriver tidningen.

Skälet till nedgången för Teslas aktie beror bland annat på bränder som har uppstått i Tesla-bilar och större förluster än väntat.

Dessutom, menar Financial Times, fattade Elon Musk i fjol ett överilat beslut. Istället för att resa kapital när aktien stod högt, deklarerade Tesla-vd:n att bolaget var "finansiellt hållbart". 

Ungefär samtidigt, i det tredje kvartalet, redovisade förvisso Tesla en vinst på 312 miljoner dollar. Men redan det första kvartalet i år blev förlusten större än väntat.

Att Tesla i maj tog in 2,3 miljarder dollar var därför en "blixtsnabb omvändning" från Elon Musks uttalanden bara några månader tidigare, skriver Financial Times.

Enligt tidningen höll inte investerarna med Elon Musk, som argumenterade för att beslutet skulle Tesla mer "finansiell disciplin".

"Det är en förtroendekris. Investerarna börjar tappa tålamodet. För oss började det hela med kvartalsrapporterna", säger Daniel Harlan Ives, analytiker på Wedbush, till Financial Times. 

Utöver aktiepriset hårdnar samtidigt villkoren för Tesla. Kinas importtullar på amerikanska bilar kommer att fortsätta gälla Tesla fram tills dess att bolagets fabrik öppnar i Shanghai. Dessutom ökar konkurrensen från traditionella biltillverkare som i allt högre utsträckning börjar tillverka eldrivna modeller. 

"En hisnande period väntar framöver. Men om Tesla lyckas navigera rätt kommer förtroendet för dem att bli större än någonsin", säger Daniel Harvan Ives till Financial Times.

Läs även: I skuggan av Teslas trubbel - Elon Musks rymdbolag firar triumf


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST