Fotograf: SpaceX/TT

I skuggan av Teslas trubbel - Elon Musks rymdbolag firar triumf

Nu har SpaceX skickat upp sina första 60 satelliter i ett projekt med slutmålet att ge hela värden snabbare internetuppkoppling. 

Elon Musks elbilsbolag Tesla har haft det tufft den senaste tidien. Aktien har tappat tunga investerare och fallit på börsen. Men nu firar hans rymdbolag SpaceX en av sina största triumfer, genom uppskjutningen av 60 satelliter i Starlink-projekt. Det skriver The Verge.

Läs även: Så kan Teslas fallande aktie drabba bolagets verksamhet

”Detta var ett av de svåraste ingenjörsprojekten som jag någonsin sett göras, och det har genomförts riktigt bra”, säger SpaceX:s vd Elon Musk i ett uttalande.

SpaceX ser Starlink som en viktig finansieringskälla i företagets mål att transportera människor till och från Mars, skriver CNBC.

 

 

Läs även: Miljardärsfejden – intergalaktisk strid mellan Musk och Bezos

De första 60 satelliterna av de nästan 12 000 planerade rymdfarkosterna, skjöts upp i en omloppsbana kring jorden med SpaceX raketen Falcon 9. De 12 000 ska delas upp i två olika grupper med olika höjder en på 1 325 respektive en på 335 kilometer över jorden.

Satelliterna ska förse upp till en miljoner användare med internetanslutning.

Vanligtvis ligger satelliterna som tillhandahåller internet i mycket högre banor. Problemet är dock att det tar lång tid att få sin data eftersom signalerna behöver färdas längre.

Ligger satelliterna på en lägre höjd krävs det dessutom fler för att täcka hela jordens yta.

I dagsläget finns det nästan 2 000 fungerande satelliter i omlopp och dessa mer än fyrdubblas om SpaceX satellitinitiativ implementeras fullt ut.

Ett så stort antal satelliter i omloppsbana har väckt oro kring kollisionsrisker och rymdskräp. SpaceX har föreslagit att en del av de satelliter som skickas upp ska ligga i lägre banor och kunna kasseras över vatten, där de kommer kunna brinna upp nästan helt i atmosfären. 

”Rymdskräp - vi vill inte trivialisera det eller inte ta det seriöst, för vi tar det verkligen seriöst - men det är inte trångt där uppe”, säger Musk.

Uppskjutningen är ett startskott för Starlink-projektet. Allteftersom kan sonderna utvecklas, de första sonderna besitter inte alla de möjligheter som de kommande satelliterna beräknas ha. Projektet kan komma att hjälpa SpaceX att se utvecklingspotential och få inblick i vad som krävs för att kunna hantera större antal fordon i rymden, skriver The Verge.

Läs även: Går allt sämre för Tesla – aktien är på lägsta nivån sedan december 2016


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST