Fotograf: Creative Commons / TT

Zuckerberg samtalar med forna ärkerivaler om ny kryptovaluta för Facebook

Facebook har tagit nästa steg i processen i sin stora vision att skapa en ny global krypto-valuta. 

Hur kan Facebook, som redan har drygt 2 miljarder användare, hitta nya tillväxtmöjligheter? Grundaren och vd:n Mark Zuckerberg verkar tro att framtiden för det sociala nätverket finns inom kryptovalutor.

”Betalningar är ett av de områden där vi har möjlighet att göra det mycket enklare. Jag tycker att det borde vara lika enkelt att skicka pengar till någon som att skicka ett foto”, uttryckte Mark Zuckerberg, Facebooks grundare, vid en konferens i slutet av april.

Läs även: Facebook-coin? Nu börjar Zuckerberg med inbyggd kryptovaluta

I över ett år har en hemlig enhet på Facebooks, med kodnamnet "Libra", arbetat för att bygga en kryptovaluta som ska kunna användas på det sociala nätverkets olika plattformar såsom Facebook, Whatsapp och Instagram. Om projektet lyckas kan valutan användas även utanför Facebooks imperium och förekomma i digitala plånböcker. 

Enligt Financial Times har Facebook dessutom inlett samtal med bröderna Winklevoss, som numera är kryptoentreprenörer men tidigare stämde Mark Zuckerberg och anklagade honom för att ha stulit idén bakom Facebook.

Tvillingarna Winklevoss är grundarna bakom företaget Gemini, som är känt för sina kontakter till tillsynsmyndigheter. Gemini var ett av de första företagen att vinna ett statligt godkännande för att skapa en digital valuta kopplat till den amerikanska dollarn. 

Rimligen skulle ett samarbete med Winkevoss kunna vara fördelaktigt då experter tror att ett av de största problemet för Facebooks kryptovaluta är tillsynsmydigheter och regulatoriska hinder. Betalningshandlare behöver licensiering från domstolsbeslut vilket kan ta flera år att få igenom, skriver Financial Times.  

”[Facebook] har en fördel genom kundbas och användningsfrekvensen av den. Men den huvudsakliga utmaningen är regleringar”, uttrycker David Yernack, professor i ekonomi och affärstransformation till tidningen.

Läs även: Tidigare säkerhetschefen: "Zuckerberg borde avgå som vd"

Facebooks intresse för kryptovalutor verkar dock ha väckt en del oro bland annonsörer över en risk att förlora kontrollen över transaktioner och data.

Det har dock väckts oro från annonsörer kring en förlorad kontroll och att Facebook får en ökad makt.

”De har en mäktig säljkanal, men hur mycket makt vill vi överlåta dem?”, säger Marco Rimini, utvecklingschef för mediebyrån Mindshare.

Facebook är inte de enda som visar ett intresse för betallösningar och betalningstjänster. Apple kom i mars ut med sin betaltjänst Apple Card. 

Läs även: Superavkastning för tidiga investerare i Peter Thiel-backade kryptosatsningen


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST