Börsen rekylerar uppåt – och Oscar Properties rusar igen

Stockholmsbörsen inledde fredagen med en uppgång efter torsdagens tunga fall i spåren av oron kring handelssamtalen.

Vid 09.10-tiden på fredagen var OMX30 upp drygt 0,6 procent.

Oscar Properties fortsatte sin klättring från torsdagen och var samtidigt upp knappt 10 procent. First North-bolaget Soltech Energy steg omkring 10 procent på nyheten att bolaget fått en order värd 110 miljoner från ett kinesiskt bolag.

Powercell, som stigit kraftigt den sista tiden, föll knappt 10 procent efter nyheten att storägare sålt i aktien med rabatt.

På Asienbörserna var utvecklingen blandad, med en uppgång på tekniktunga Hangseng-indexet i Hongkong. Oljepriset har studsat upp något efter branta fall på torsdagen och även basmetallerna är överlag upp.

Terminerna för de ledande indexen i Europa indikerade vid 8.30-tiden en uppgång på mellan 0,3 och 0,4 procent. Förhandeln hos IG indikerade en öppning uppåt med 0,5 procent för OMXS30.

Bland morgonen bolagsnyheter rapporterar Dagen industri att den norska advokaten Erling Grimstad redan 2017 skrivit en rapport, på Swedbanks uppdrag, i syfte att identifiera penningtvättsrisker i banken.

I samma sektor har Goldman Sachs gått igenom de nordiska bankerna, vilket har resulterat i en sänkning av rekommendation och riktkurs för Danske Bank, samt sänkta riktkurser för Nordea, SEB och Swedbank.

Bland morgonens rekommendationsförändringar syns även Credit Suisse som har höjt sin rekommendation för telekomjätten Ericsson till outperform från tidigare neutral och riktkursen till 107 från tidigare 90 kronor.

Inför medicinteknik- och cybersäkerhetsföretaget Sectras rapport, som väntas nästa vecka, har Pareto sänkt sin rekommendation till sälj från tidigare behåll, men samtidigt skruvat upp riktkurs till 249 från 230 kronor.

"Vi argumenterar att detta ger ett bra tillfälle att ta hem vinsten", skriver Pareto om aktien som, med torsdagens stängningskurs på 305:50, stigit närmare 62 procent sedan årsskiftet.

På torsdagen meddelades att tre ägare i bränslecellsbolaget Powercell övervägde att sälja cirka 5 miljoner aktier i bränslecellsbolaget Powercell. Priset i försäljningen, som genomfördes efter börsens stängning på torsdagen, blev 93 kronor per aktie, motsvarande en rabatt om 10 procent i förhållande till torsdagens stängningskurs.

Freeport Cobalt, ett samriskbolag som ägs av Lundin Mining och amerikanska Freeport-McMoran, säljer sin andel i koboltsmältverket i Kokkola i Finland för cirka 150 miljoner dollar. Lundin Minings andel av försäljningssumman uppgår till 30 procent, alltså omkring 45 miljoner dollar.

ASRE, solenergibolaget Soltechs samriskbolag i Kina, har fått en order av Jiansu Runchang Rubber Technology i Kina, uppger bolaget i ett pressmeddelande. Ordern beräknas ge årliga intäkter om 5,54 miljoner kronor, vilket summeras till 110,8 miljoner kronor över avtalets livslängd om 20 år.

Strålbehandlingsleverantören Elekta har fått ett godkännande för sitt MR-styrda strålbehandlingssystem Unity i Japan.

På fredagen är det handelspremiär för medicinteknikbolaget Ossdsign på Nasdaq First North. Bolagets material sätter igång biologiska processer som skapar benvävnad hos patienter. Den nyemission på 151 miljoner kronor som gjordes inför listningen tecknades till 117 procent. Teckningskursen på 27:50 kronor per aktie värderar företaget till 336 miljoner kronor före kapitaltillskottet. I ägarlistan finns bland annat Handelsbanken Fonder.

På makroagendan talar riksbankens Cecilia Skingsley om det ekonomiska läget och aktuell penningpolitik kl 12.00. Innan dess levererar SCB PPI-siffror för april, investeringsenkäten samt statistik över det svenska bostadsbyggandet för det första kvartalet.

Läs även: Skattesmäll för Apple i Sverige och Danmark


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST