Fotograf: Vincent Yu/TT

Analytiker: Huawei går under utan amerikansk teknik

Telekomtillverkaren Huawei har tillräckliga inventarievolymer för att klara sig i flera månader utan viktiga amerikanska leverantörer. Men på lång sikt bedöms den amerikanska teknologin vara kritisk, enligt en analysfirma.

Huaweis Silicon Valley-dotterbolag inom halvledartillverkning, HiSilicon, har utökat sin lagerkapacitet under de senaste åren och kan förse moderbolagets behov till mellan 80 och 90 procent, enligt analysföretaget CLSA.

Beroendet av amerikansk teknologi är avgörande på lång sikt eftersom spetskompetensen saknas inom HiSilicon på vissa områden. Det gäller dock inte på kort sikt, menar Sebastian Hou, en av CLSA:s analytiker, till CNBC.

"Jag tror Huawei kommer klara sig året ut på nuvarande lagernivåer inom mobiltillverkning och även på nätverkssidan, men lagren kommer ätas upp i sinom tid. Därför är utvecklingen i handelssamtalen (mellan USA och Kina reds anm) tämligen avgörande för den framtida överlevnaden", sade Sebastian Hou.

Snarare än att vara beroende av de amerikanska leverantörer som nu begränsas i sina kontakter med Huawei efter amerikanska regeringens svartlistning så är möjligheten att fortsätta köpa chipprodukter av världens största chiptillverkare, taiwanesiska TSMC, desto mer kritisk, menar CLSA.

Svartlistningen gäller för varor som till 25 procent eller mer består av amerikanska komponenter. TSMC:s chip består av mellan 15 och 20 procent amerikansk teknik, enligt CLSA.

"Om USA är mer subjektiva eller ändrar definitionen (i svartlistningen) finns risken att också TSMC inte kan sälja till HiSilicon", sade han till nyhetskanalen.
Under torsdagen lät TSMC meddela att bolaget för närvarande inte begränsas i leveranser till Huawei av den amerikanska svartlistningen.

Läs även: Huawei-grundaren: ”amerikanska politiker underskattar vår styrka”


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST