Fotograf: Unsplash

Handelskriget fortsätter att pressa USA – men Asien handlades uppåt

Trump uppger att han är ”väldigt nöjd” med handelskriget, trots att New York-börsen handlades nedåt. 

De ledande börserna i New York handlades nedåt på måndagen då handelskonflikten mellan USA och Kina tyngde framförallt tekniksektorn.

Dow Jones storbolagsindex stängde ned 0,3 procent till 25.679. Det bredare S&P 500 tappade 0,7 procent till 2.840 medan tekniktunga Nasdaq Composite minskade 1,5 procent till 7.702.

Bland sektorerna i S&P 500 var kraftbolag upp 0,2 procent medan teknik var den sämst presterande sektorn med en nedgång på 1,8 procent.

USA:s president Donald Trump sade i en intervju på Fox News att han är ”väldigt nöjd” med handelskriget och att Kina inte kommer att bli världens mäktigaste nation så länge han är president.

Kinas talesperson Lu Kang replikerade med: ”Handel och investeringar är baserade på ömsesidig respekt. Beträffande Kinas motåtgärder får ni vänta och se”.

Apple sjönk 3,1 procent till 183 dollar. HSBC har sänkt riktkursen för aktien till 174 från 180 dollar på grund av den upptrappade handelskonflikten mellan USA och Kina.

Flera halvledarbolag meddelade att de har fryst sina leveranser av kritiska mjukvaru- och hårdvarukomponenter till Huawei. I sektorn backade Intel 3 procent medan Qualcomm och Broadcom båda var ned omkring 6 procent.

Samtidigt har Google meddelat att Huaweis framtida mobiltelefoner går miste om Googles tjänster. Googles börsnoterade moderbolag Alphabet gick ned 2,1 procent.

Elbilstillverkaren Tesla sjönk ytterligare 2,7 procent, efter fredagens kursfall.

Amerikansk tioårig statspappersränta var ned 2 punkter till 2,41 procent.

De asiatiska börserna steg överlag i tisdagens handel, med undantag för i Japan där mindre nedgångar registrerades.

Vita huset meddelade på måndagen att en handfull temporära undantag från svartlistningen av export till det kinesiska telekomföretaget Huawei kommer att godkännas, rapporterade bland annat Wall Street Journal.

Undantagen ger vissa leverantörer och kunder till Huawei ett 90 dagars uppskov för sådan handel. Undantagen är dock meningslösa, då Huawei redan har förberett sig för situationen och byggt lager av komponenter, hävdade bolagets grundare och vd Ren Zhengfei.

Vid 7-tiden var det japanska Nikkei 225-indexet ned 0,2 procent, medan Hongkongs Hang Seng och australiska S&P/ASX200 steg lika mycket. De fastlandskinesiska börserna steg 1,5-2 procent och i Seoul adderade Kospi 0,8 procent.

Sydkoreanska Samsung Electronics, en konkurrent till Huawei, lyfte omkring 4 procent och i Japan steg Nikon och Softbank 3,7 respektive drygt 3 procent.

Sydkoreas export sjönk med 11,7 procent under de första 20 dagarna i maj jämfört med samma period året före. Importen minskade med 0,1 procent, rapporterar Reuters.

Sydkorea är världens sjätte största exportland och det land i världen som publicerar handelsstatistik först varje månad, varför statistiken ses som en tidig indikation på världshandeln.

I Australien handlades de stora gruvbolagen överlag nedåt, med Rio Tinto ned knappt 1 procent och Fortescue ned 1,7 procent.

 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST