Kina kan strypa tillgången på sällsynta jordartsmetaller - dråpslag för världens IT- och miljöteknikföretag

Kinas president Xi Jinping avlade under måndagen ett besök hos JL MAG Rare-Earth, ett bolag vars verksamhet kan vara en ledtråd till Kinas motdrag i handelskriget med USA.

Den kinesiske presidenten Xi Jinpings val att besöka ett bolag med verksamhet inom jordartsmetaller, en händelse som av South China Morning Post direkt kopplades ihop med en möjlig eskalering av handelskriget i ett drag som skulle drabba miljöteknologiska produkter.

Xi Jinping flankerades vid besöket hos JL MAG av Liu He, Kinas vice premiärminister tillika chefsförhandlare i de handelssamtal som hitintills varit resultatlösa trots gott om indikationer längs vägen om det motsatta.

"Jag ber er: Vänta så ska ni få se vad som händer", sade en talesperson för Kinas utrikesministerium om saken på måndagen, enligt Bloomberg.

Råvaror inom segmentet jordartsmetaller är ett område där Kina har en tung position på marknaden, med runt 90 procent av det globala utbudet. Men trots det är landet en nettoimportör av råvaran.

Jordartsmetall är en mycket viktig del av flera tekniker som i nuläget anses vara svaret på att lösa utmaningen att klimatsäkra och minska utsläpp av koldioxid genom batteriteknik. Råvaran är exempelvis avgörande för tillverkning av modern teknologi och elbilsbatterier, något som kan komma att sätta tung press mot den amerikanska administrationen från bil- och techindustrin och potentiellt ge en utvidgad möjlighet för den kinesiska tillverkningsindustrin att behålla eller ta tillbaka tillverkningsindustrin inom landets gränser.

Råvaran är också en förutsättning för tillverkning av allsköns högteknologisk utrustning inom allt från skärmar till mobilchip.

Tidigare har USA undantagit jordartsmetaller från de tariffer som införts och höjts undan för undan. USA importerar runt 80 procent av sin interna efterfrågan av den magnetiska råvaran från Kina.

Kinas möjligheter att slå tillbaka mot USA, vars import från Kina är mångdubbelt större och omöjliggör ett lika för lika-scenario via tariffer, är vid en första anblick begränsade. Jordartsmetallerna nämndes dock av Jin Canrong, professor i internationella relationer vid Renmin-universitetet i Peking, för South China Morning Post i förra veckan.

JL MAG:s aktie steg 10 procent under natten, vilket är den maximala aktiekursrörelsen under en och samma handelssession för aktier på den kinesiska marknaden. Detta på förhoppningar om att en tänkbar exportblockad ska leda till statliga investeringar i produktionen.

Eskaleringen i handelskriget i och med den amerikanska svartlistningen av Huawei var hett omtalad i globala medier under helgen. Amerikanska tyckare uttryckte att USA hittat en "avstängningsknapp" mot Kina, medan kinesiska regimmedier kallade Huawei-aktionen för "en krigshandling".


Kalendarium

För dig som prenumerant

VA Superkarriär:

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.