Fotograf: Unsplash / Pressbild Huawei / Andrew Harnik

Stormigt kring svartlistade Huawei – förlorar Googletjänster och leverantörer

Det kinesiska telekomföretaget Huawei förlorar nu fler tjänster och leveranser. 

Nu kommer Huaweis framtida mobiltelefoner att förlora tillgången till kommande uppdateringar av operativsystemet Android, samt vissa Googletjänster såsom Play Store och apparna Gmail och Youtube.

Det rapporterar Reuters, sedan Alphabetägda Google stoppat alla affärer med det kinesiska bolaget som omfattar överföring av hårdvara, mjukvara och teknisk service.

Detta är dock inte något som tagit Huawei på sängen. Bolaget har etablerat en avdelning som arbetar med att utveckla ett eget operativsystem i händelse av att Google och Microsoft (för Huawei-datorer) skulle falla ifrån leverantörsledet, enligt techsajten The Verge.

Innehavare av Huaweis nuvarande smartphones med tillhörande Googleappar kommer att fortsättningsvis kunna använda dessa, uppger en talesperson för Google till nyhetsbyrån.

Smartphones har blivit en allt större del av Huaweis verksamhet och bolagets marknadsandelar har vuxit kraftigt de senaste åren. Förra året gick Huawei förbi Apple, och under årets första kvartal var det kinesiska företaget tvåa på smartphonemarknaden med 17 procent av försäljningen.

Läs även: Spionprogram avslöjat i WhatsApp

I november uppmanade USA sina allierade att undvika utrustning från Huawei, som också är Nokias och Ericssons främsta konkurrent på nätverkssidan, med hänvisning till säkerhetsrisker. Sedan dess har flera länder och tidigare samarbetspartners valt att avstå från bolagets produkter och tjänster. Svartlistningen på fredagen gällde för Huaweis moderbolag och 68 partner- och dotterbolag.

Senaste från USA:s president Donald Trump är ett utlyst nationellt nödläge där USA förbjudit kinesisk teknik. Huawei är en av de påverkade. Motiveringen bakom Trumps förbud var att den kinesiska staten kan använda tekniken för spionage.

Läs även: Misstänksam Trump utlyser nationellt nödläge – förbud mot kinesisk teknik

De amerikanska halvledartillverkarna Intel, Qualcomm och Broadcom och de europeiska konkurrenterna Infineon och ST Microelectronics är också i färd med att avbryta leveranser till den kinesiska telekomtillverkaren Huawei efter att bolaget svartlistats av amerikanska myndigheter.

Det rapporterar flera medier på måndagen.

Bolagen är Huaweis leverantörer av avgörande chipteknik för smarta mobiltelefoner - en produkt som har blivit en allt större del av Huaweis verksamhet. Huaweis marknadsandelar har vuxit kraftigt de senaste åren. Förra året gick Huawei förbi Apple, och under årets första kvartal var det kinesiska företaget tvåa efter Samsung på smartphonemarknaden med 17 procent av försäljningen.

Hur stor inverkan leveransavbrott kan komma att ge på Huaweis verksamhet är dock svår att uppskatta då bolaget även här i detta fall förberett sig på den uppkomna situationen genom lageruppbyggnad av viktiga komponenthårdvaror de senaste månaderna.

Läs även: Så blev ett kinesiskt "kollektiv" världens största telekomföretag och hamnade i världspolitikens mitt


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST