Fotograf: Jan Erik Henriksson / Unsplash

Nya rapporten: Fler chefer än någonsin sparkas på grund av skandaler

Det visar en färsk studie från PwC. 

Etiska felsteg, snarare än finansiell prestation eller svackor i styrelsen är den största orsaken till varför direktörer blir sparkade. Det visar en studie på världens 2500 största bolag, utförd av PwC.

Rapporten fann att 39 procent av den rekordhöga siffran av vd:ar som fick kliva av direktörsuppdraget fick göra detta just på grund av en skandal eller olämpligt uppförande, antingen av vd:n själv eller närliggande chefer. År 2017 låg siffran på 26 procent. 

Detta rapporterar Financial Times. 

Läs även: Hela listan: Sveriges 101 Supertalanger 2019

Exempel på orsaker som resulterat i avgång för direktörer är bedrägeri, mutor, sexuella trakasserier, missvisande CV och insiderhandel. 

Swedbanks vd, Birgitte Bonnesen fick som känt avgå från sin vd-position efter spåren av en omfattande penningtvättskandal. 

Även jämställdhetsfrågan avslöjades i rapporten. Färre kvinnor fick vd-uppdrag för superbolagen. Nya kvinnliga vd:ar representerade 4,9 procent jämfört med 2017 då siffran låg på 6 procent. Trots minskningen har det skett en ökning från 2008, då motsvarande siffra låg på 1 procent. Det var framförallt framväxande länder som Brasilien, Ryssland, Indien och Kina som påvisade stor förändring i vd-jämställdhet.

Rapporten visade även att den grupp av ledare som faktiskt lyckas hålla sig kvar i positionen genererar bättre finansiella resultat och löper inte lika stor risk i att bli sparkad, jämfört med den nya gruppen av ledare, ersättarna.

Ersättare för de långt sittande legenderna har större press på att leverera och tenderar att lämna sitt uppdrag betydligt snabbare än företrädaren. 

"Att lyckas med ett långsiktigt ledarskap är uppenbarligen en rejäl utmaning," säger Per-Ola Karlsson, från PwC-backade organisationen Strategy&.

"Efterträdare kommer generellt att leverera sämre avkastning till ägare och löper större risk för att bli avskedad, jämfört med legenden som personen ersatte, likaså är fallet för dess kamrater." 

I Nordamerika är sannolikheten för att en ny vd: blir en långsiktig sådan 30 procent, medan motsvarande siffra i Europa är 19 procent. I Japan, Brasilien, Ryssland och Indien ligger siffran på 9 procent. 

Läs även: Världens fondjättar känner ökad pessimism mitt i handelskriget


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST