Han skapar det som ligger på gränsen till det omöjliga

Staffan Schartner, arkitekt och grundare av Omniplan, bestämde sig för att använda sitt inflytande över byggandet för att skapa hus som är så flexibla så att de klarar en oviss framtid.

“Bara det som framtiden kan och vill behålla är hållbart på riktigt.”

Arkitekten Staffan Schartner har använt en stor del av sitt yrkesliv till att nå en position där han kunde få inflytande över byggandet och nu när han nått dit försöker han använda den för att bara jobba med projekt som driver utvecklingen framåt.

Men hur vet man vad som är hållbart i framtiden frågar han retoriskt.

“Det vet vi inte. Därför måste man skapa ett hus som klarar av det mesta som skulle kunna hända.”

Det första huset som uppfördes i linje med denna tanke var ett hus i Vallastan i Linköping.

Läs även: "Gretas kurva" på ny läskigt hög nivå

“Vi eliminerade alla bärande väggar, hiss, trapphus och schakt inne i huset och gjorde en enkel trästomme. Alla installationer slängde vi ned i ett öppningsbart golv där alla ledningar finns, men också utrymme för allt som ännu inte finns. Vi byggde genomgående balkonger en särskild sorts fasader där placeringen av dörrar och fönster lätt kan ändras och använder prefabricerade badrum som går att flytta. Allt i trä förstås och så lite solceller över balkonger och terrasser.”

Ett annat projekt som han arbetar med är den svenska paviljongen i Dubai som börjar byggas i höst. Där görs även grundläggningen av trä.

“Vi försöker få bort stål och betong och ersätta det med trä. Istället för att orsaka 1200 ton koldioxid har trät vi använder i paviljongen bundit upp emot 2500 ton.”

Han brinner också för att inkludera de som ska bo i husen i byggprocessen så att de ska få villkor som funkar.

“Byggemenskaper är stort i Tyskland och skapar ett helt annat stadsbyggande och engagemang såväl i huset som i kvarteret.”

Läs även: Här är 15 svenska bolag som ska lösa vattenkrisen


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST