Fotograf: Montage VA.se, pressbilder

Bilgiganterna växlar upp i elbilsrallyt – miljardavtal med batteritillverkare

Bland annat Volvo Cars och Volkswagen ökar satsningen på elbilsproduktion och tecknar miljardavtal med batteritillverkare.

Det rör på sig i biltillverkarnas batteriaffärer.

Volvo Cars har tecknat ett långsiktigt avtal med batteritillverkarna CATL och LG Chem värt flera miljarder dollar.

Avtalet innebär att biltillverkaren säkerställer leveranser av litiumjonbatterier, som ska användas i nästa generation elbilar från Volvo och Polestar. Avtalet är en del av satsningen att 50 procent av försäljningen ska utgöras av elbilar 2025. 

Även Volkswagen ska investera i batterier. 

Under gårdagen meddelade den tyska biltillverkarnen att de kommer att investera strax under 1 miljard euro i en ny anläggning för battericeller i Salzgitter. 

Syftet är att trimma och effektivisera koncernen.

”Med tanke på den allt större komplexiteten inom vår industri och dess relaterade utmaningarna, är det viktigt att fokusera på kärnverksamheten”, säger styrelseordförande Hans Dieter Pötsch.

Biltillverkaren meddelade tidigare i veckan att de har satt upp som mål att 97 procent av råmaterialen i elbilsbatterierna ska återvinnas. Idag ligger siffran på ungefär 53 procent. 

Redan nästa år räknar man alltså med att återvinna cirka 1 200 ton elbilsbatterier. Det motsvarar batteripaketen från omkring 3 000 elbilar.

Och ett helsvenskt leverantörsavtal har skrivits under mellan lastbilstillverkaren Scania och batteritillverkarna Northvolt.

Ett expertteam bestående av personer från båda företagen ska arbeta tillsammans i Northvolts forskningscenter i Västerås, med målet att utveckla battericeller som är optimerade för tunga fordon.

Företagen är har också nått en överenskommelse om framtida inköp av battericeller.  Dessutom gör Scania en investering på 10 miljoner euro i Northvolt.

”Med Scanias stora kunnande om såväl produkterna som den kommersiella miljön i kombination med vår innovativa tillverkningsprocess är vi övertygade om att vi kan producera hållbara battericeller av högsta kvalitet för den krävande tunga fordonsmarknaden”, säger Peter Carlsson, Northvolts vd och grundare i ett pressmeddelande.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.