Fotograf: Unsplash/Flickr

Spionprogram avslöjat i WhatsApp

WhatsApps användare kan ha blivit övervakade via ett Israeliskt spionprogram. 

Det har framkommit att applikationen WhatsApp med sina 1,5 miljarder användare kan ha fått ett spionprogram installerat. Detta innebär att meddeladen och samtal kan ha övervakats.

I maj upptäckte WhatsApp att det installerats en mjukvara på ett flertal användares telefoner via applikationens samtalsfunktion, skriver Financial Times.

Den skadliga programkoden kunde installeras även om mottagaren inte svarade och raderades sedan från listan med inkomna samtal. Spionprogrammet kommer från det Israeliska företaget NSO Group. NSO är kända för att skapa övervakningsprogram för nationella säkerhetstjänster.

LÄS ÄVEN: Medgrundaren om Zuckerbergs ledarskap - ”han har för stor oövervakad makt”

NSO ligger bakom bland annat det omtalade övervakningsprogrammet Pegasus som ger tillgång till en mobiltelefons kamera, mikrofon och kan samla in information från email, platstjänster och meddelanden. Pegasus togs fram för att hjälpa staten med brottsbekämpning och terrorism.

Installationen ska ha skett på flera mobilplattformar men det finns ingen direkt siffra på hur många som angripits. Nu uppmanas användare av WhatsApp att uppdatera applikationen till den senaste versionen.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST