Fotograf: Unsplash/flickr

Dollarmiljardärerna blir allt färre i den globala handelsoron

Lägre tillväxt, ökad volatilitet och global handelsoro har påverkat världens miljardärer. 

Antalet dollarmiljardärer i världen minskade med 2 604 individer under 2018, enligt Wealth-X Billionaire Census. En minskning med 5,4 procent.

Den samlade förmögenheten hos miljardärerna minskade med 7 procent från det föregående årets rekordnivåer.

Sedan recessionen 2009 är det nu andra gången antalet miljardärer minskar. De faktorer som ligger till grund för minskningen är den globala handelsoron, ökad volatilitet på marknaden och minskad ekonomisk tillväxt. En förstärkt dollar skapade kapitalutflöden från tillväxtmarknader vilket följdes av valutavolatilitet och riskaversion.

Läs även: Här är Sveriges alla miljardärer 2018

Nordamerika var den enda marknaden där antalet miljardärer ökade. San Francisco har signifikant fler dollarmiljardärer per invånare än någon annan storstad med en miljardär per 11 600 invånare. På andra och tredje plats ligger New York och Dubai.

Asien-Stillahavsregionen minskade antalet med 13,4 procent och var den marknaden där antalet miljonärer hade den största minskningen.

Läs även: Svenske gentlemannamiljardären: ”Jag gav Theresa May rådet hellre inget avtal alls än ett dåligt brexitavtal”


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.