Fotograf: Mostphotos

Därför rusar bitcoin igen

Spekulationerna går varma om varför kryptovalutan åter fått full fart.

Global börsoro, geopolitiska faktorer, minskande belöning för brytning eller manipulation. Spekulationssnurran runt vad som orsakat den senaste tidens närmast paraboliska uppgång i bitcoin-priset går varma.

Den globala börsoron och faktumet att belöningen för brytning av kryptovalutan minskar undan för undan är bara några av förslagen bakom den kraftiga ökningen i bitcoin på senare tid. Den senaste månaden har värdet stegrats med över 50 procent, varav över 10 procent de senaste dagarna.

"Jag lägger inte mycket tid på att försöka förstå eller förklara kortsiktiga prisrörelser i kryptomarknaden, eftersom att fundamentala faktorer så ofta tycks peka i helt olika riktningar", skrev Digital Currency Groups Travis Scher i ett mejl till nyhetssajten Tech Crunch.

Faktum är ändå att den blockkedjelänkade valutan nådde sin högsta punkt vintern 2017, över 19.000 dollar, samtidigt som nyhetsflödet liksom för närvarande kantades av en upptrappad retorik mellan USA och Kina. Dessutom uppmärksammades nordkoreanskt vapenskrammel, liksom under den senaste veckan.

Något som också bör påverka och föra priset uppåt är faktumet att belöningen för att bryta kryptovalutan genom att lösa de ekvationer som krävs för att tillföra nätverket i blockkedjan ännu en länk undan för undan blir allt mindre. Det innebär att tillförseln av nya bitcoin, något som pressar priset, minskar.

Fler och fler handlare har också börjat ta emot krypto som betalmedel, särskilt i USA där flera stora dagligvarukedjor nu accepterar bitcoin i kassan. Det tas som ett kvitto på att kryptovalutorna är mer än en dagslända, noterar nyhetssajten.

Andra analytiker hävdar att det är det enkla svaret nu som 2017 är detsamma: Kortsiktig spekulation.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.