Fotograf: Privat

Sveriges 101 Supertalanger 2019 – Samhällsbyggare

Samhällsbyggare som gör skillnad. 

1. Tahero Nori
Född: 1987
Bolag: Techbuddy, Retailbuddy

Läs hela intervjun här.

2. Charlotte Sundåker
Född: 1982
Bolag: Planethon

Tidigare vd på Hyper Island som tagit initiativ till Ownershift som driver på kvinnligt ägande. Medgrundare och vd på Planethon som ska ställa om näringslivet till en hållbar framtid. 

3. Simon Olson
Född: 1991
Bolag: Tieto

Förutom att han leder Tietos AI-accelerator och satsningen på deras framtida ledare har han bland mycket annat hunnit med att starta MIT Launch X Hub i Norden och är med i styrelsen för svenska TedX. 

 

4. Noel Abdayem
Född: 1991 
Bolag: The Humble Co

 

Tandläkare som tillverkar en miljon bambutandborstar varje månad och använder en del av vinsten för att ge barn i tredje världen bättre munhälsa. Allt började med plastsopor på stranden under en semester på Jamaica. 

 

5. Isabella Palmgren
Född: 1991 
Bolag: Mimbly

 

En av grundarna av Göteborgsbolaget som återvinner tvättmaskinsvatten och som vann Veckans Affärers och Eons E-prize 2018. 

 

6. Jacob Burenstam Linder
Född: 1989 
Bolag: Just Arrived

 

CTO i startupbolaget som matchar utlandsfödda och arbetsgivare och som backas upp av Norrsken och Avito-grundarna. 

 

7. Jonatan Persson
Född: 2000 
Bolag: Helios Innovation

 

Startade sitt UF-företag som avsaltar havsvatten på gymnasiet i Halmstad. Bygger nu en pilotanläggning på Höganäs Halmstadsverk och har nyligen fått ett Anders Wall-stipendium på 100 000 kronor. 

 

8. Aleksandra Avli
Född: 1986 
Nätverk: Her, Hon

 

Nätverksbyggare som kopplar samman kvinnor, till en början över middagar i Her och nu i en app i Hon. Började sin karriär bakom kulisserna i EU-parlamentet där hon såg hur hierarkierna satte stopp för kvinnor. 

 

9. Alexander Helling
Född: 1983 
Bolag: Baseload Capital

 

Vd på investmentbolaget som bildats för att satsa på geotermisk värmekraft från svenska Climeon. Bill Gates superfond BEV har gått in i bolaget med 115 miljoner kronor. 

 

10. Elin Hammerberg
Född: 1986 
Bolag: Matching ID

 

Startupveteran som varit pr-ansvarig på SUP 46 och dragit i gång Femtech. Nu har hon gått in som delägare i rekryteringsfirman som anonymiserar sökande för att slippa alla fördomar. 

 

11. Eslam Salah
Född: 1985 
Bolag: Lupinta

 

Egyptienfödd agronom som vill minska den omfattande svenska sojaprotein­exporten genom att tillverka livsmedel av sötlupin. Odlingarna finns i Kvidinge och produktionen i Bjuv. 

 

12. Annie Thorell
12. Johanna Norrman
Född: 1986 resp 1983 
Bolag: It’s Released

 

Techentreprenör och modeveteran som tillsammans byggt en hållbar garderob där man kan abonnera på plagg månadsvis eller hyra enstaka plagg. 

 

14. Emelie Meurk Demerud
Född: 1984 
Bolag: Hedylity Technology

 

Från Chalmers Entreprenörsskola till att starta en techkonsultfirma som är och alltid kommer vara majoritetsägd av kvinnor. Vinsten ska investeras i bolag med tekniska innovationer som kan förbättra den värld vi lever i. 

 

15. Ahmad Eid
Född: 1984
Bolag: Beegood

 

Serieentreprenör och dryckes- och snacksgrossist som skickar 25 procent av vinsten på egna mineralvattnet till Solvatten som renar dricksvatten. 

 

16. Nora Bavey
Född: 1982 
Bolag: UniTech

 

I höstas startade hon edtechbolaget som ska öka mångfalden inom techindustrin. Har redan utbildat 200 nya blockchainutvecklare, varav 75 procent kvinnor och 80 procent av dessa från underrepresenterade grupper.

 

17. Sofia Rasmussen
Född: 1979 
Bolag: Rasmussen Analys

 

Statsvetare som varje år med hjälp av fakta och statistik föreläser för tusentals chefer och ledare om hur man attraherar unga medarbetare. 

 

18. Remi Loren
Född: 1984 
Bolag: Ekolution

 

Har vid sidan av det ordinarie jobbet drivit byggbolaget som gör isolerande golv, väggar och tak av hampakalk, ett material som binder koldioxid och reducerar växthusgaser.

 

19. Jens Thulin
Född: 1988 
Bolag: Godsinlösen

 

Affärsutvecklare på bolaget som ser till att prylar från försäkringsbolagens skade­regleringar kommer in i den cirkulära ekonomin. Dessutom är han klimatsmart skånsk köttbonde. 

 

20. Jakob Gelberg
Född: 1991 
Bolag: Big Heart Sweden

 

Med hans app kan privatpersoner enkelt och kostnadsfritt donera pengar genom att tillåta riktad reklam på mobilen.  

 

21. Atakan Kara
Född: 1994 
Projekt: Para Finns

 

Läser företagsekonomi samtidigt som han arrangerar musikfestivaler och standup i Skärholmen. Nu lär han ut privatekonomi och aktiekunskap i egna projektet med ett namn som är förortsslang för att ha pengar. 

Läs mer: Hela listan med Supertalanger 2019 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST