Han bytte tenniskarriären mot finans - nu servar han för en grönare värld

Svenska Northvolt ska ge hela världen gröna batterier. Och forna tennisesset och finansdirektören Alexander Hartman ska ta in 15 miljarder för att göra det möjligt.

”Som ung drömde jag om chansen att få bygga upp något som kan göra skillnad. Ska världen klara Parisuppgörelsen krävs det att exempelvis transportbranschen blir mer miljövänlig”, säger Alexander Hartman.

Affärsidén är att ta fram nästa generation litiumjonbatterier till halva priset – precis det som krävs för att ge elbilar till folket, inte bara till eliten. Dessutom ska de tillverkas miljövänligt med hjälp av svensk vind- och vattenkraft.

Med drygt 200 anställda och investeringar från bolag som Vattenfall, ABB, Scania, Siemens och BMW och stöd samt lån från exempelvis Energimyndigheten, Vinnova och Europeiska investeringsbanken har Northvolt tagit in 1,5 miljarder kronor för att under året färdigställa en fabrik i Västerås.

Det är ändå ingenting mot vad som komma skall, där målet är att resa ytterligare cirka 15 miljarder kronor för att inom några år kunna inviga en stor batterifabrik i Skellefteå. Uppväxt i Klippan med tennisbana utanför husknuten utvecklade Alexander Hartman en så stark forehand att han blev en av Sveriges bästa juniorer.

Tennisen banade väg för ett stipendium och ekonomistudier vid University of Mississippi, men efter 1,5 år på ATP-touren och plats 390 på världsrankningen satte en ryggskada stopp för karriären.

”Jag hade velat veta hur bra jag kunde bli, men även om jag kände mig knäckt ett tag insåg jag att jag aldrig hade haft möjlighet att lägga undan de pengar som krävdes för att nå den absoluta världstoppen.”

Fina betyg ledde vidare till masters-programmet vid Handelshögskolan i Stockholm, vilket gav ett jobb i Goldman Sachs industriella team 2008.

Det var inte främst mediekritiken mot finansbranschen som fick honom att lämna den amerikanska investmentjätten, utan snarare att han via riskkapitalbolaget Altor Equity Partners roll som aktiv ägare i medelstora nordiska bolag kom ett steg närmare drömmen om att göra skillnad.

Efter ha träffat trion bakom Northvolt med Peter Carlsson i spetsen såg han med rollen som finansdirektör en ännu större möjlighet.

”Det har varit mer snack än verkstad när det gäller energiomställningen i Europa, men vi ser nu att många agerar. Vår affärsplan går ut på att det bara tar några år innan kostnaden för att lagra energi blir väldigt konkurrenskraftig. Här har Sverige genom bland annat sin vattenkraft och låga energipriser goda möjligheter att lägga sig i framkant för batteriproduktion.”

På frågan vilka tips han har för den som vill bli supertalang är svaret att hitta sin passion, omge sig med rätt personer, våga ta risker.

Och ha tålamod.

”Jag hann bli 39 innan jag blev ­Supertalang, haha.” 

Läs mer: Hela listan: Sveriges 101 Supertalanger 2019


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST