Pexels / TT

En majbrasa? – Tung börsvecka med kortsiktiga vinnare

Den första hela veckan efter alla kortveckor var riktigt sur även om det tog sig på fredagen. Rapporterna fortsatte hagla men utvecklingen kring handelssamtalen mellan USA och Kina tyngde rejält.

I en kommentar i torsdagens Dagens Industri konstaterar Ulf Petersson att likheterna med utvecklingen under börsåret 2015 är nästan kusliga. Om mönstret från 2015 upprepas finns fortsatt stor fallhöjd, varnar han.

Avgörande för vart börsen tar vägen blir hur handelssamtalen och konjunkturen utvecklas.

Stockholmsbörsen stängde över 1 procent ned i måndags. Satellitbolaget Ovzon och forskningsbolaget Pledpharma blev rapportvinnare efter att ha vänt till vinst, medan cykliska bolag som Boliden och flera verkstadsbolag tog stryk.

Läs även: Kalldusch när Trump hettar upp handelskriget mot Kina – Stockholmsbörsen rasar med 2%

På tisdagen fortsatte nedgången med ett fall på 1,9 procent och årets sämsta börsdag var ett faktum. Råvaru- och verkstadsbolag hade det riktigt tufft medan defensiva aktier klarade sig något bättre. Boliden rasade nära 4 procent till följd av sämre metallpriser och att Credit Suisse sänkt sin rekommendation till underperform till neutral. Mätteknikbolaget Hexagon, som tappat sju dagar i rad efter en stark utveckling tidigare i år sjönk samtidigt ytterligare på att rapporten var sämre än väntat. TV-bolaget Nordic Entertainment Group, Nent, som knoppades av från MTG i mars, tog däremot ett glädjeskutt på hela 3,5 procent på sin första rapport som noterat och många nya abonnenter på streamingtjänsten Viaplay först kvartalet. Getinge var det enda storbolaget som steg.

Läs även: Tung dag för New York-börserna – Stockholm dras med

Den kraftiga nedgången bröts på onsdagen på positiva nyheter kring handelsavtalet. Flera storbolag ökade stort. Hexagon bröt sin nedgångssvit med hjälp av köprekommendationer och Ratos svingade sig upp fantastiska 21 procent på bättre resultat och signaler om att åtgärdsprogrammet börjar få effekt.

På torsdagen tog marknaden åter stryk av en hårdare ton i handelssamtalen och börsen föll igen, nu med 1,6 procent. Swedish Match utmärkte sig med en uppgång på 4 procent tack vare en bättre än väntad rapport för nionde månaden i rad.

Läs även: Den svenska vita snus-succén ska ta USA med storm

Fredagen inleddes med en tydlig uppgång med internationell draghjälp.

"USA stängde högre i går. I Kina köpte statliga fonder upp aktier. Det kan vara tekniskt att övriga börser ställde upp", säger Martin Guri, nordisk chefsstrateg på Kepler Cheuvreux.

"Dessutom har det varit en bra vecka för den som tradar, om man börjat kort tar man hem vinster nu."

Även Mattias Isakson, aktiestrateg på Swedbank är överraskad över att det är så pass positivt idag.

"Det är ett tecken på att investerarkollektivet är optimistiskt, men allt kring handelsavtalen kommer fortsätta ligga väldigt mycket i fokus", säger han.

"I och med att vi varken får mycket bolagsrapporter eller makrostatistik nästa vecka kan det bli lite pyspunkta på årets uppgång då många kan vilja ta hem vinster", befarar han.

Under fredagen kom en av årets vinnare, teknikkonsulten Sweco, med rapport. Aktien har under dagen ökat med drygt 9 procent.

Även Ratos upplevde en kanondag på fredagsbörsen och B-aktien rusade med över 10 procent, och A-aktien med knappt 9 procent. 

Tvådagars-utveckling för Ratos B-aktie med tydlig uppgång efter gårdagens stängning.

Gruvbolaget Endomines, som landade på veckans förlorarlista med dagsnedgång idag på nästan 23 procent, meddelade att det ska göra en nyemission på 165 miljoner kronor för att finansiera prospektering och utveckling av den amerikanska verksamheten.

Stockholms storbolagsindex är idag fortfarande över nollstrecket, trots att många världsbörser har hamnat på den negativa sidan. Sedan veckostarten har dock indexet följt en negativ utveckling. 

Läs även: Topplista: Världens bästa börser

Nästa vecka kommer kinesisk statistik över industriproduktion, investeringar och detaljhandel. På tisdag släpper USA småbolagsstatstik och här hemma kommer bostadsindikatorer på måndag och fredag.

Veckans vinnare:
1.Polyplank +286%
2.Gaming Corps +42%
3.Ovzon +25%
4.Ratos B +25%
5.Gapwaves B +23%

Veckans förlorare:
1.AlzeCure Pharma -44%
2.Nexstim Oyj -44%
3.Alelion Energy Systems -34%
4.myFC Holdin -30%
5.Endomines -27%

Läs även: Analytiker: Köp inte Uber om du tror på sann bolagsvärdering


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST