Fotograf: Montage VA.se, Wikimedia Commons

Medgrundaren om Zuckerbergs ledarskap – ”han har för stor oövervakad makt”

Mark Zuckerbergs makt är för dominerande och oövervakad. Det menar medgrundaren Chris Hughes, som riktar stor kritik mot bolaget i en krönika i The New York Times.

I en kritisk krönika publicerad i The New York Times ifrågasätter medgrundaren Chris Hughes Mark Zuckerbergs inflytande över Facebook.

Han är skeptisk till hur marknadsdominerande och oövervakat Mark Zuckerbergs ledarskap har blivit. 

Här är några huvudpunkter från krönikan.

1. Mark Zuckerberg är riktigt mäktig

"Marks inflytande är hisnande, det är mycket mer långtgående än någon annan persons inflytande i den privata sektorn eller i [den amerikanska] regeringen", skriver han i krönikan.

Eftersom Mark Zuckerberg kontrollerar majoriteten av bolagets röster, menar Chris Hughes att Facebooks styrelse fungerar mer som en rådgivande kommitté. Mark Zuckerberg kan själv bestämma hur han ska styra Facebooks, Instagrams och WhatsApps algoritmer. 

2. Facebooks grundare hade ingen aning om vilken makt de byggde upp

Sociala medier-företag har förändrat samhället i grunden. Chris Hughes uttrycker besvikelse över att han och de andra i det tidiga Facebook-teamet inte tänkte mer på hur styrningen algoritmerna skulle förändra hela vårt samhälle.

Han menar att nyhetsflödets potential har förändrat vår kultur, har kommit att påverka val och har gett stort inflytande till nationalistiska ledare.

3. Facebook är del av en bredare rörelse mot monopol på marknaden

"Under de senaste 20 åren har mer än 75 procent av den amerikanska industrin - från flygbolag till farmabolag - upplevt en ökad koncentration och den genomsnittliga storleken på ett publikt bolag har tredubblats", påpekar Chris Hughes.

Konsumenter upplever högre priser och har allt färre kända produkter att välja mellan.

4. Det finns inga alternativ till Facebook

Och det är ett problem.

Inget annat stort sociala medier-bolag har grundats sedan hösten 2011. I kölvattnet av Cambridge Analytica-skandalen har så många som en av fyra användare i USA raderat appen från sina mobiler, åtminstone temporärt. 

Istället har användarna börjat använda Instagram och WhatsApp - utan att egentligen förstå att företagen också ägs av Facebook.

Chris Hughes menar att Facebook inte längre regleras av konventionella marknadskrafter. 

5. Vi har verktygen men inte viljan att reglera Facebook

"Vi har redan verktygen vi behöver för att kontrollera hur dominant Facebook är. Vi verkar bara ha glömt bort dem", skriver Chris Hughes. Han menar att det är dags att stycka upp Facebook.

Även Demokraternas presidentkandidat Elizabeth Warren har explicit uppmanat att techgiganter som Amazon, Apple, Google och Facebook styckas upp.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST