Fotograf: privat

Tunga riskkapitalprofilen: I korsningen mellan biologi och teknik finns de mest spännande bolagen just nu

Följ med i Veckans Affärers nya artikelserie om investerare. 

Vad är egentligen viktigt för investerare? Hur tänker de kring värdet, och vad får dem att falla för ett bolag? Häng med i Veckans Affärers nya artikelserie om investerare. Den här veckan har vi knackat på hos David Sonnek, vd för statliga Industrifonden

Vad går du och funderar på just nu?

”Som vd funderar man på många saker. Vilka är de kommande stora genombrotten som vi ännu inte vet ska komma? Vad kokar i något labb någonstans eller vad går någon riktigt smart människa och funderar på just nu som kommer att förändra förutsättningarna för en hel industri. Det jag tror kommer bli mest spännande på sikt är den fortsatta integrationen mellan biologi och teknik, till exempel hur man programmerar robotar genom att titta på djurs beteende.”

Vad får dig att falla för ett bolag?

”Att entreprenörerna verkligen har förstått något på djupet, om tekniken, kunderna, eller värdekedjan, och att de verkligen har en insikt som är bärande och lite överraskande för mig. Jag ska tänka att så visste jag inte att det fungerade.”

Hur säger du nej?

”Det är en svaghet jag har... Jag vill gärna förklara varför deras verksamhet inte passar in i vår strategi, eller vad jag tror att de behövt göra annorlunda för att passa in hos oss. Jag vill ge dem chansen att endera välja eller välja bort vår strategi, det är lite ineffektivt men det mest respektfulla.”

Hur tänker du vad gäller värdet?

”Det viktiga är att vi och entreprenörerna är överens hela vägen. De flesta bolag blir ju sålda och vi ska alla tycka att vi gjort en bra resa. Man får fundera på vem som kommer att köpa bolaget, kan det bli noterat och vad kan det vara värt då? Industriella bolag är mycket lättare att värdera än konsumentprodukter.”

Hur tänker du kring jämställdhet när ni investerar?

”Det har blivit en självklarhet. Det är väl så att om vi skulle se att bolaget brister i någon av mångfaldsaspekterna investerar vi inte. Generellt finns det för få kvinnliga team, men vi försöker inte missa ett enda tillfälle att vara där de finns. Det jag kan påverka mest är att vi själva är en jämställd och inkluderande arbetsplats, och där är vi inte riktigt i hamn ännu.”

När sover du inte gott om natten?

”Jag sover ju så gott om nätterna..Yrkesmässigt är det väl när ett av våra portföljbolag har svårigheter. Men om vi lyfter blicken lite känner jag oro för att vi tar våra inkluderande och demokratiska värderingar som så givna att vi glömmer bort att försvara dem. Det är den största fundamentala oron jag har, det är där mitt skav sitter.”