Fotograf: Fredrik Sandberg / TT

Nu höjer hållbarhetsprofilen Parul Sharma rösten ytterligare - blir ny chef för Greenpeace Sverige

"Det finns inte tillräckligt med mod och handlingskraft". 

Idag stod det klart att människorättsjuristen och hållbarhetsprofilen Parul Sharma blir ny chef för Greenpeace Sverige. 

Varför var det här ett drömjobb för dig?

"Jag tror att när det gäller våra klimat- och miljömål är vi tyvärr väldigt långt ifrån att nå dem, både i Sverige och i EU. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med mod och handlingskraft, men det står Greenpeace för. Nu måste vi få politiker och beslutsfattare att förstå att vi ska nå 1,5 grader och att vi har 10 år på oss."

Men är det inte människorättsfrågor du brinner för?

"Det här är en annan sida av samma mynt. Det går inte att separera människan från miljön. För mig är det holistiska tänket oerhört viktigt. När vi säger att vi har ett klimatnödläge så säger vi samtidigt att vi har ett nödläge för de mänskliga rättigheterna, för klimatet slår mot mänskliga rättigheter."

Du har ju tidigare jobbat med att utbilda företag, på vilket sätt skiljer sig det här jobbet vad gäller påverkan på näringslivet?

"Det är en ganska markant skillnad. Jag har varit inne och stärkt företagens operativa arbete där kunskap och kompetens ingår som en stor del. I Greenpeace kommer det att vara mycket ifrågasättande av farliga branscher där jag kommer att ifrågasätta klimatförändringar som är direkt orsakade av vår produktion och konsumtion. Men jag upplever inte att varken samhället eller företagen kommer att bli chockerade att jag ifrågasätter, det är kopplat till min person sedan många år tillbaka. Att jag nu höjer rösten ännu mer är för att det är skarpt läge för klimatet. Och en enormt spännande tid för klimatrörelsen."

Varför har aktivismen fått ett sådant uppsving?

"Det har att göra med att aktivism och civil olydnad sätter fingret på problem som inte annars syns. Och vi har ju sett att det fungerar, både för miljö och mänskliga rättigheter. Jag tror att vi kommer att få se ett jättevackert äktenskap mellan aktivism och en hög grad av sakkunskap framöver. Redan idag ser vi väldigt många sakkunniga aktivister i allt från direktaktioner, forskning till samtal med regeringar och i Greenpeace finns en hög grad av sakkunskap."

Läs även: Världens 17 smartaste och viktigaste affärsidéer


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST